Logo
MYLONAS CUVEE VOUNO 2017
3 Αυγ 2022

MYLONAS CUVEE VOUNO 2017

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ VOUNA!

 

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν αφήνει ο άνθρωπος, καθώς η κίνηση μοιάζει με ζωή. Λέμε πως μοιάζει, γιατί δεν είναι πάντα έτσι. Ζωντανός, πέρα ως πέρα ολοζώντανος μπορεί να αισθανθεί κανείς και χωρίς αυτό. Μια κατάποση είναι αρκετή για να αναρωτιέται για τη γεύση που έχανε ως τώρα. Αν σταθεί τυχερός να γευθεί ένα σαββατιανό περιορισμένης κυκλοφορίας σαν του χαρισματικού Μυλωνά, μπορεί να στύψει και την πέτρα που ως τώρα στεκόταν ενδεχομένως εμπόδιο!

Η πετυχημένη διαχείριση του σαββατιανού από τον εν λόγω οινοποιό, καθώς και η διάκρισή του ως εξαιρετικά σημαντικού ώστε να αφοσιωθεί σε αυτό, είναι αυτό που χρειαζόταν η όμορφη αυτή ποικιλία. Η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους, αποδίδει ποιότητες που κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πριν λίγα χρόνια. Έτσι, νιώθουμε τυχεροί πλέον που έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε μια ευρύτατη γκάμα μονοποικιλιακών αποδόσεων σαββατιανού, καθεμιά εκ των οποίων συνεισφέρει στην ανίχνευση της δυναμικής, αλλά και του βάθους του χαρακτήρα του. 

Κάθε ποικιλία θα ήθελε μια εκδοχή της σαν το Cuvée Vouno. Single vineyard που ανεβάζει τα decibel της απόλαυσης σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Kρύβει όπως φαίνεται ένα βουνό προσόντων! Αιχμαλωτίζοντας έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο του σαββατιανού, ο Μυλωνάς τολμά ένα βήμα παραπάνω, επιχειρώντας μια μεταχρονολογημένη εμφιάλωση από το 2017! Κάπως έτσι, ο πήχης ανεβαίνει αισθητά, το λευκό αυτό δημιούργημα τον ξεπερνά με χαρακτηριστική άνεση και διακρίνεται ανάμεσα στα καλύτερα του είδους!

 

 

Σαββατιανό από τερουάρ / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Η θέα από το (CUVEE) VOUNO 

 

Μέτριας έντασης χρυσό χρώμα προμηνύει τον εκφραστικό πλούτο που έπεται. Μύτη ράτσας, κυριαρχείται από την μεγαλοπρέπεια της άφθονης ορυκτότητας, εκφρασμένης από βενζoϊκά ξεσπάσματα. Ζυμάρι, αμυγδαλωτό, εξωτικά λουλούδια και ζαχαρωμένες φλούδες από λεμόνι και candied ανανάς, εθίζουν την όσφρηση. Τονισμένη ξηρότητα στο στόμα μετρίου όγκου, που ενισχύεται ελαφρώς από ήπια κρεμώδη αίσθηση. Υπέροχη υψηλή οξύτητα σαν ξυράφι, υπόσχεται να χαράξει με άνεση κάθε λιπαρό έδεσμα που θα συνοδεύσει το ιδιαίτερο αυτό λευκό. Έντονη η βοτανική διάσταση εδώ, με καθαρές γεύσεις από χαμομήλι, ώριμο κίτρο, καραμελωμένο κυδώνι και purée ροδάκινου. Μέτριας+ διάρκειας ορυκτή επίγευση, διατηρεί τις επιδόσεις ακμαίες και τις ισορροπίες χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Το αποτύπωμα του terroir έντονο, διαμορφώνει ξεκάθαρα τον χαρακτήρα του κρασιού. Η επιλογή του τόπου τροφοδοτεί με πολύτιμη ενέργεια το όλο σύνολο, και αποτελεί σίγουρα μια ευτυχή συγκυρία η ένωση του με την ποικιλία, απολύτως πετυχημένη. Ο χρόνος αγαπάει το σαββατιανό, γεγονός που έχει πολλές φορές επιβεβαιωθεί από τις δοκιμές μας, με την προϋπόθεση να οπλίζεται από την απαραίτητη δομή που ομολογουμένως δεν είναι το φόρτε του. Το Cuvée Vouno έχει άλλη άποψη. Καταφέρνει να συνδυάζει αριστοτεχνικά την ωριμότητα του φρούτου με το νεύρο, ενώ η επιλογή του φινιρίσματος των οινολασπών αποδίδει τόσο τεχνικά, “γεμίζοντας” τον φυσικά υπολειπόμενο όγκο του, αλλά και προσδίδοντας ένα άγγιγμα διακριτικής πολυτέλειας. Ταλέντο, αντίληψη και μοναδικός χαρακτήρας, συνδυασμένα όλα σε ένα λευκό που ξεπερνά τον εαυτό του. (91+/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,