Logo
ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ: ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΟΣ 2020
9 Δεκ 2021

ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ: ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΟΣ 2020

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μαύρος κώνος από τον Ασπρόκαμπο: το γιν-γιανγκ μιας οινικής αποκάλυψης!

 

Μετά από ένα μπαράζ παρουσιάσεων νέων ετικετών υπαγόμενων στην οικογένεια των «σπάνιων γαιών» και το στροφόμετρο της δημιουργικότητας να κοκκινίζει, δικαίως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: τι λαγό θα βγάλει πάλι από τον ΜΑΥΡΟ ΚΩΝΟ της η στροφιλιά; Όπως φαίνεται, πάλι έκανε τα μαγικά της! Τελευταία προσθήκη, αφιερωμένη σε ένα single vineyard αγιωργίτικο από επιλεγμένο αμπελοτόπι του πολύκαρπου Ασπρόκαμπου Νεμέας. Μετά από αφιερώματα σε ποικιλίες γαλλικού αξάν, αλλά και δημιουργικών blends, τελευταίο αλλά τυχερό, το αγιωργίτικο. Ο μαύρος κώνος είναι εδώ. Με γεωμετρική ακρίβεια την οποία και υπαινίσσεται, έρχεται πάνω στην ώρα να τονίσει τη ριζική ανανέωση του ιστορικού οινοποιείου!

Μαύρος κώνος. Ονομασία κωδική, παραπέμπει σε παρασύνθημα που ανοίγει τις πόρτες της φαντασίας! Αλλά και η ετικέτα ντυμένη στα μαύρα, υπακούει στα σικάτα κελεύσματα μιας επισημότητας ιδιαίτερων περιστάσεων, συνοδευόμενων από σημαντικές ανακοινώσεις. Φιλμ νουάρ αφαιρετικό, με πρωταγωνιστή ένα αγιωργίτικο που όπως όλα δείχνουν προετοιμαζόταν με σκληρή δουλειά και εξαντλητικές πρόβες εδώ και καιρό. Μα ήρθε η ώρα του για να λάμψει. Η Στροφιλιά ζωντανή στη σκηνή, την αντέχει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Αγιωργίτικο νέας γενιάς, η δοκιμή

 

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί το χρώμα. Εκδηλωτική μύτη που διασώζει όλη την τυπικότητα της ποικιλίας, εκφρασμένη όμως με ένα έξυπνα ανάλαφρο στυλ που δίνει ζουμερά βύσσινα, φράουλες και τραγανά κεράσια που εφορμούν από το ποτήρι με νεανική ορμή, με extra bonus τις διάχυτες αρωματικές ριπές από φρέσκο βασιλικό! Δίπλα στο υποσχόμενο κόκκινο φρούτο, το έντονο μπαχάρι κεντράρει το βαρέλι, με την κανέλα και τη βανίλια να πλαισιώνουν το κάδρο. Κι έρχεται το στόμα να μας αφήσει άφωνους. Με τη γλύκα του φρούτου και τη μετριασμένη οξύτητα -παρά το υψόμετρο των 800 μέτρων- να καλοπιάνουν τον ουρανίσκο, αλλά και όμορφο πάχος συνοδευόμενο από υπέροχη κρεμώδη αίσθηση, μοιάζει με φιλί όλο τρυφερότητα αλλά και πάθος! Ταυτόχρονα, το απόλυτα χωνεμένο αλκοόλ αν και μπόλικο ποσοτικά, μαζί με τις βελούδινες τανίνες μέτριας ποσότητας που λιώνουν ήδη στο στόμα, αποκαλύπτουν ένα αγιωργίτικο με θηλυκότητα αλλά και με πυγμή! Τα κεράσια, οι φράουλες κι οι βιολέτες, η bitter σοκολάτα κι η κανέλα, γοητεύουν. Τέλος, η επίμονα φρουτώδης επίγευση ντυμένη με βανίλια και γλυκόριζα, λυγίζουν κάθε αντίσταση!

Μοντέρνο αγιωργίτικο, φιλικό και προσιτό από τη νιότη του κιόλας, όπως οι άνθρωποι της Στροφιλιάς! Μια πρόταση που μοιάζει περισσότερο με κάλεσμα προς όλους, παλιούς αλλά και νέους φίλους του οινοποιείου. Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη νέα αυτή πρόταση, αλλά και να την επαινέσουμε για την πρόοδο που σημειώνει. Ο μαύρος κώνος είναι μια απτή απόδειξη πως το ελληνικό κρασί βλέπει άσπρη μέρα! Στην πενταετία του, αναμένεται η κορύφωση της ωριμότητάς του. (90/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,