Logo
ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙ ΓΑΒΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ
19 Ιαν 2022

ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙ ΓΑΒΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Νυχτέρι όλο φως; Κι όμως, το ασύρτικο κάνει τη νύχτα μέρα!

 

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και…ζηλεύει! Τα νυχτέρια της Σαντορίνης, λουσμένα στο φως των αστεριών κάνουν τη μέρα να φαντάζει μικρή για να χωρέσει τα όνειρα των παραγωγών του νησιού. Αυτά φαίνεται πως κυνηγούν τις μεγάλες ώρες οι δημιουργοί των «νυχτεριών», δηλαδή των παραδοσιακών αυτών κρασιών. Τα «νυχτέρια» συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά του νησιού, αλλά και της εγχώριας παραγωγής. Η δοκιμή ενός ώριμου τέτοιου κρασιού, από καταξιωμένους οινοποιούς όπως ο Γιώργος Γαβαλάς, συνιστά εμπειρία.

Βάσει παράδοσης, «νυχτέρια» καλούνται τα κρασιά εκείνα της Σαντορίνης προερχόμενα από συγκεκριμένη μέθοδο οινοποίησης ασύρτικου. Πρόκειται για μια τυπολογία κρασιών, το όνομα των οποίων προήλθε από το πάτημα των σταφυλιών που γινόταν βράδυ αμέσως μετά τον τρύγο. Οι άνθρωποι των νυχτεριών, παρέμεναν ξάγρυπνοι τη νύχτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα κρασιά αυτά συνδύαζαν ώριμη και υπερώριμη πρώτη ύλη, στοιχείο που ευθύνεται και για την υψηλόβαθμη αλκοόλη τους, αλλά και τη χρήση βαρελιών στα οποία ζυμώνονταν και ωρίμαζαν. Βάσει αυτών, προέκυπτε εξαιρετικά πλούσιο αποτέλεσμα, πανίσχυρης δομής, ικανό να ωριμάσει για χρόνια. Αυτού του στυλ είναι αυτό το αριστούργημα του Γαβαλά από τη χρονιά του 2016! Από 100% ασύρτικο και υπερώριμα σταφύλια από 50χρονα αμπέλια του Μεγαλοχωρίου. Σε μόλις 5000 φιάλες περίπου, εσωκλείεται το αφήγημα μιας παράδοσης με αντίκτυπο που φτάνει ως τις μέρες μας, κάνοντάς τες καλύτερες!

 

 

Το χρυσαφί χρώμα μαρτυρά την ηλικία του ασύρτικου / φωτογραφία: winetaster
 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

(Εσοδεία 2016)

Μέτριο προς βαθύ χρυσαφί χρώμα. Μύτη έντονη, με πολυμορφική ορυκτότητα που μοιάζει σαν εκπνοή της θηραϊκής γης. Ιωδιούχος πνοή μπολιασμένη με μπαρούτι και τριμμένη κιμωλία, συστήνουν μεγαλοπρεπώς μιαν ατόφια Σαντορίνη! Πικάντικα τοσταρισμένα αρώματα από καπνό, λευκό πιπέρι και βουτυρένιο brioche. Σε αφθονία και τα ώριμα μελωμένα εσπεριδοειδή, όπως το κίτρο και το κυδώνι. Όλα αυτά, αγκαλιασμένα από νύξεις γιασεμιού, ανθών χαμομηλιού και αποξηραμένου δυόσμου! Στο στόμα η πλοκή συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Συγκέντρωση και συμπύκνωση σε πληρέστατο όγκο. Χωνεμένη και η τονισμένη οξύτητα. Η υψηλή αλκοόλη μόνο προβάλλει, χωρίς ωστόσο να ενοχλεί ιδιαίτερα. Το πλούσιο φρούτο στροβιλίζεται με δύναμη στον ουρανίσκο, ξεσηκώνοντας γευστική θύελλα από σιροπιαστά ροδάκινα, ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες, κυδώνια και γκρέιπφρουτ. Πλούσια ορυκτή διάσταση κι εδώ, μαζί με τσάι του βουνού, μπισκότο και χαμομήλι. Η δρυς αποδίδει τα μέγιστα. Θεαματικό κλείσιμο μακράς επίγευσης επενδυμένης με βανίλια και κρέμα γάλακτος.

Δύναμη με εκτόπισμα, συνδυασμένη με εκπληκτική πολυπλοκότητα, απαρτίζουν ένα νυχτέρι που κόβει την ανάσα. Το βαρέλι «χτίζει» αυτό το ασύρτικο με σεβασμό, του προσδίδει επίπεδα, ενώ το συνοδεύει στην εξέλιξη του επιτρέποντας στο πλούσιο φρούτο να αναδειχθεί πλήρως. Αν δεν εξείχε η ουρά της αλκοόλης στο στόμα, θα άγγιζε το απόλυτο. Ο χρόνος το έχει αγκαλιάσει με τις φτερούγες του στοργικά. Ιδανική η στιγμή της πενταετίας για να το απολαύσετε, το κρασί αγγίζει σχεδόν την ακμή του. Έξι μήνες ή και έναν χρόνο αργότερα, αναμένεται να μην χωρά πλέον το μεγαλείο του στη φιάλη! Συνιστάται αερισμός σε καράφα.

 

Χρόνος δοκιμής: 10/2021

Αξιολόγηση: 94/100

 

PAIRING

Σιγομαγειρεμένη σουπιά με ασιατικά μπαχαρικά & σάλτσα πορτοκάλι.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,