Logo
SYMPHONY HILL, ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ SHIRAZ
3 Νοέ 2021

SYMPHONY HILL, ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ SHIRAZ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Τι σας έρχεται στο νου όταν ακούτε «Αυστραλία του κρασιού»; Εκτός από καγκουρό, φυσικά. Κόκκινη έρημος; Μα είναι δυνατόν να παράγει κρασί η έρημος; Μάλλον όχι. Η Αυστραλία όμως μπορεί! Ακόμα κι αν διαθέτει και την ονομαστή έρημο Simpson! Μια αναφορά σαν αυτή της «Αυστραλίας του κρασιού» είναι τόσο αυθαίρετη, σαν να απαντάμε στην ερώτηση «πού μένετε» ως εξής: Κάπου στο σύμπαν! Λόγω της τεράστιας κλιματικής κι εδαφολογικής ποικιλομορφίας, η Αυστραλία απαρτίζεται ουσιαστικά από αμέτρητες Αυστραλίες! Χαοτικές αναλογίες, δυναμικές αντιθέσεις κι εναλλαγές που ξαφνιάζουν. Οποιαδήποτε γενίκευση στο κρασί της, μοιραία τίθεται εκτός θέματος. Αν όμως ασχοληθούμε σοβαρά, αν δηλαδή τοποθετήσουμε την πινέζα σε ορισμένο σημείο του αυστραλιανού χάρτη, όπως αυτό του Granite belt, το shiraz στο ποτήρι μας αποκτά υπόσταση συνοδευόμενη από χρήσιμη πληροφόρηση. 

 

 

Το ορεινό οινοποιείο της GRANITE BELT

 

Φανταστείτε να πετάτε με αερόστατο πάνω από τις θάλασσες των κοραλλιών και της Τασμανίας και ο καλός αέρας να σας παρασύρει στις ανατολικές αυστραλιανές ακτές και στη χρυσή ακτή. Αλλά ένα βίαιο αέρινο τράνταγμα να μην επιτρέψει την προσγείωση παραλιακά, κι ακόμη ένα ισχυρότερο ρεύμα να οδηγήσει ορεινά στην περιοχή Granite belt της Queensland! Και πριν εξαντλήσετε τη φαντασία σας, ποια η αντίδρασή σας αν τότε ενημερωνόσασταν πως φημίζεται η περιοχή αυτή για το κρασί της; 

Το υψηλό υψόμετρο εδώ, διαμορφώνει ουσιαστικά και το τοπικό κλίμα. Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας! Γεγονός που δεν το συναντά κανείς συχνά, ούτε φυσικά τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, καθοριστικής σημασίας για το κρασί. Η πτώση της μέσης θερμοκρασίας λόγω υψομέτρου, χαρακτηρίζει επίσημα την αμπελουργική ζώνη ψυχρού κλίματος!

Τα πλούσια εδάφη, διαμορφωμένα σε μεγάλο βαθμό από διασπασμένους γρανιτικούς ογκόλιθους επιδρούν σημαντικά στους αμπελώνες, ενώ η σύνθεση των εδαφών συνδυάζουν στοιχεία από διαστρωματώσεις που περιλαμβάνουν την άμμο και τον άργιλο. Η δημοφιλής ποικιλία syrah για τον υπόλοιπο κόσμο αποδίδεται εξαιρετικά εδώ, αγαπημένη πλέον των Αυστραλών που την αποκαλούν «shiraz» σε ένδειξη οικειότητας.

 

 

 

Δοκιμή symphony hill shiraz 2014

 

Αν και «νεοκοσμίτικο» κρασί, ουδεμία σχέση έχει στην πραγματικότητα. Πρόκειται για αμιγώς παλαιοκοσμίτικη έκφραση, προφανώς λόγω των συνθηκών στις οποίες ήδη αναφερθήκαμε. Περισσότερο syrah, παρά shiraz. Τραγανό μαύρο και ζουμερό το φρούτο του όπως blackberries, blueberries και δαμάσκηνα, με κοφτερή οξύτητα λόγω του υψομέτρου, σε βαθμό που αφανίζει σχεδόν το υψηλό αλκοόλ (14,4% alc) χωρίς να διακρίνεται καν. Οι αρωματικές εντάσεις είναι εδώ και συναρπάζουν, καθώς και μια πολυπλοκότητα βασισμένη στο φρέσκο τριμμένο πιπέρι, στο γραφίτη και το νυχτολούλουδο. Στο στόμα οι ισορροπίες στοιχισμένες ψηλά, με πλούσιο φρούτο κι εδώ, όπως τα άγρια βύσσινα και τα μαύρα κεράσια, μαζί με bitter σοκολάτα, βιολέτες και υπογραμμισμένη ορυκτότητα. Επίμονη επίγευση ελαφρώς αλμυρή, βαλσαμική, με φίνες βοτανικές νύξεις, πίσσα και βρεγμένα φύλλα. (91+/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,