Logo
CASTELLO DI AMA SAN LORENZO 2011
4 Μάι 2022

CASTELLO DI AMA SAN LORENZO 2011

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ήσασταν καλεσμένοι σε δείπνο σε ένα σπίτι της Τοσκάνης που μοιάζει να το ξέχασε ο χρόνος; Κι αυτό γιατί και ο ίδιος ο χρόνος γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά του, που δε θέλησε να το πάρει μαζί του ως λάφυρο; Σε ένα από αυτά τα καλά σπίτια της γραφικής Τοσκάνης που δεν αλλάζει θέση ούτε πέτρα; Σε δείπνο με λινό τραπεζομάντηλο, ρετρό κηροπήγια και λουλούδια σε βάζα από ζωγραφιστό πηλό, αλλά και λουλούδια στα ποτήρια…! Σας καλωσορίζουμε στο θρυλικό Castello di Ama, με ένα ποτήρι San Lorenzo και ζωηρές φανταστικές εικόνες να κατακλύζουν τον νου!

 

 

Ένα ονομαστό Gran Selezione

 

Στην Τοσκάνη, θαρρείς πως το κρασί δημιουργήθηκε για να αντέχουν οι άνθρωποι της την ανυπέρβλητη ομορφιά της! Αλλά δεν πέτυχε! Είναι αδύνατον να αφομοιωθεί η πηγαία αυτή φυσική ομορφιά. Ακόμη και το κρασί που μιλά εκ μέρους του τόπου, τον αναπαράγει με τόσες μορφές, που η επιλογή μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση! Εκεί λοιπόν που ο χρόνος κυλά τόσο αργά, το κρασί αναπτύσσεται αβίαστα, μέχρι να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του ποιητικού τοπίου. Αυτά θα διηγούνταν ο φανταστικός οικοδεσπότης μας, καθώς θα σέρβιρε το εκλεκτό του κρασί στα ποτήρια μας, ενώ η αύρα του κρασιού θα παρέσυρε τις αισθήσεις σαν παραμυθένιο καλωσόρισμα!

Gran selezione: η ανώτατη διάκριση ενός Chianti Classico βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η κατάταξη αυτή υπόσχεται πολλά, αλλά και το γεγονός πως για αυτό το κρασί επιλέγεται ο καλύτερος καρπός από τα ιστορικά αμπελοτόπια Bellavista, Casuccia, San Lorenzo and Montebuoni. Ένα δυναμικό χαρμάνι με κυρίαρχο το sangiovese (80%) που συμπληρώνεται από merlot και malvasia nera. Δυναμικές ποικιλίες, η ένωση των οποίων υπόσχεται ένα στιβαρό σύνολο. Οι ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και μετά τη μίξη τους ωριμάζουν για 12 περίπου μήνες σε βαρέλια, εκ των οποίων μόλις το 22% είναι καινούργια.

 

 

Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

To San Lorenzo στην πράξη

 

Μέτριας προς βαθιάς έντασης ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Μέτριας έντασης μύτη, τόσο συμπυκνωμένη, όσο και διστακτική. Διακρίνεται ώριμο κόκκινο συγκεντρωμένο φρούτο, νότες λικέρ δαμάσκηνο και βατόμουρα σε αλκοόλ, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Πινελιές από γραφίτη και διακριτική ορυκτότητα, πλαισιωμένες από γλυκά μπαχαρικά, νύξεις βοτάνων και απαλές δρύινες και γήινες αποχρώσεις.

Ξηρό στο στόμα, με αισθητή αλμύρα που εναλλάσσεται με αρκετή γλυκύτητα, η οποία εξισορροπείται από τονισμένη οξύτητα, ενώ οι αντίστοιχης ποσότητας βελούδινες τανίνες, παρουσιάζονται ώριμες και ποιοτικές. Μέτριο προς υψηλό το αλκοόλ, ξεχωρίζει ελαφρώς άκομψα εκτός συνόλου, επιβάλλοντας την παρουσία του. Γευστικά είναι αρκετά βαλσαμικό, με υποσκελισμένο το φρούτο και με χαρακτηριστική οξειδωτική χροιά. Ίσα που αχνοφέγγει το λεπτοκαμωμένο ώριμο κόκκινο κυρίως φρούτο, που θυμίζει αποξηραμένη φράουλα. Τη σκυτάλη παίρνουν τα γλυκά μπαχαρικά, η βανίλια, το δέρμα και το ξύλο. Μέτριας διάρκειας επίγευση, σοκολατένια, επίσης αλκοολική. 

Η ανατροπή εδώ, αφορά περισσότερο τις προσδοκίες! Στην παρούσα φάση, θυμίζει περισσότερο ένα καλό chianti, παρά ένα gran selezione! Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αναμενόμενη και πολυπόθητη εξέλιξή του χάθηκε μέσα στα χρόνια. Η εικόνα του μετά από αρκετά χρόνια ζωής δεν στέκεται στο ύψος της φήμης, αλλά και της κατηγορίας που πρεσβεύει. Δυστυχώς το κρασί έχει απομακρυνθεί αρκετά από το σημείο της ακμής του, γεγονός που έχει κλονίσει σημαντικά την απόδοσή του. Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι φυσικά εδώ, αλλά διάσπαρτα, σαν ένδειξη ενός μεγαλείου που παρήλθε. Απολαυστικό μεν, αλλά κουρασμένο. Προτείνεται να καταναλώνεται νωρίτερα, μέχρι την οχταετία. Μετέπειτα, ο χρόνος θα ανατρέψει περαιτέρω τις ισορροπίες του. (89/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,