Logo
ANATOLIKOS VINEYARDS ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2019
17 Νοέ 2021

ANATOLIKOS VINEYARDS ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2019

Post by Δημήτρης Βίγλης

Απλός και anatolikos γίνεται; Και στη μαλαγουζιά ακόμα, κάνει τη διαφορά!

 

Αυτό το στοιχείο είναι που αγαπάμε στη δουλειά των αδελφών Νικολαϊδη: την εφευρετικότητά τους. Με όποια ποικιλία και αν επιλέξουν να καταπιαστούν, ποτέ δεν την αντιμετωπίζουν διεκπεραιωτικά. Κάθε φορά, προτείνουν φανερά ένα σκεπτικό μέσα από το κρασί τους, που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτό, μιλούν με αποτελέσματα. Αρκεί που οραματίζονται την εξέλιξη του καρπού τους, με την αναλυτικότητα και μεθοδικότητα στην προσέγγισή τους, να τους συστήνει ως τους πλέον εγκεφαλικούς οινοποιούς! Ήταν θέμα χρόνου να φιλοξενηθεί και η μαλαγουζιά τους στα ποτήρια μας!

Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως η στάση αυτή, δεν είναι ποτέ προκλητική. Φαίνεται ξεκάθαρα η αυθεντικότητα του εγχειρήματος, χωρίς προσποιήσεις ή υιοθετημένα οινολογικά εφέ, μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί το αποτέλεσμα έναντι του ανταγωνισμού. Η δοκιμή αυτής της μαλαγουζιάς δε, προτρέπει σε συνομιλία με το περιεχόμενο της, προκαλώντας σειρά συλλογισμών πριν την απόλαυση. Κάθε σκεπτόμενος οινοποιός άλλωστε, καταφέρνει να δημιουργεί προβληματισμούς με το κρασί του, καθώς αποφεύγει συστηματικά την ευκολία. Μπορεί αυτό να δημιουργεί απαιτήσεις και στο οινόφιλο κοινό, καθώς αυτό που συναντά στο ποτήρι δεν εγείρει τις αισθήσεις προτού πειστούν τα εγκεφαλικά του κύτταρα! Αυτά όμως τα κρασιά που τολμούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα, είναι εκείνα που αξίζει κανείς να δοκιμάζει, ποσώς δε να γράφει για αυτά!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριο χρυσάφι χρώμα.
Σοφιστικέ μύτη που δίνει άπλετο χώρο στην εκφραστικότητα των τεχνικών. Ευγενώς οξειδωτική σε μεγάλο βαθμό, με έντονη την αψάδα των αγριωπών ζυμών, δηλώνει ευθύς εξαρχής πως δεν πρόκειται για την ανέμελη μαλαγουζιά που απολαμβάνει κανείς δίπλα στο κύμα, αλλά στο τζάκι! Η επαφή με τη δρυ και η αφομοίωση της προσδίδουν γοητεία, ενώ το υπερώριμο φρούτο δίνει έμφαση στον ρυτιδωμένο γιαρμά, το αχλάδι και το εξωτικό φρούτο το τροπικό, μαζί με κρεμώδη χαρακτηριστικά. Οι χαριτωμένες ανθικές νότες ισοσκελίζουν τη διαχυτικότητα του φρούτου. Στο μετρίου όγκου στόμα, η τονισμένη οξύτητα φρεσκάρει τον ουρανίσκο, με το αλκοόλ να διαχωρίζει ελαφρώς τη θέση του. Το ώριμο φρούτο κι εδώ, εκφράζεται σαν γκρέιπφρουτ και φλούδες πεπονιού, αναμεμειγμένο με σκερτσόζικες νύξεις νυχτολούλουδου. Καλής διάρκειας οξειδωτική επίγευση, συνοδευόμενη από ποιοτική βουτυράτη υφή.

Ο ορισμός του τεχνικού κρασιού. Ο εναγκαλισμός των συνοδευτικών πρακτικών, καταμερισμένων με σύνεση, είναι αυτός που διαμορφώνει το κρασί. Ακούραστοι οι δημιουργοί του, το κανακεύουν σχεδόν, προσπαθώντας να αναδείξουν την άλλη πλευρά μιας ποικιλίας όλο θηλυκότητα. Κεντρικό ρόλο σε αυτό, διαδραματίζουν οι ιδιαίτερες ζύμες, το εκτόπισμα των οποίων δεν προσπερνιέται αδιάφορα. Ιδιαιτέρως ρουστίκ, απολαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος της προσοχής, ενώ η μπρουτάλ δυναμική τους κοντράρεται σε αισθητικό επίπεδο με το εύθραυστο προφίλ της ποικιλίας. Το φλερτ με το βαρέλι δεν προβληματίζει διόλου. Ένα καθόλα δουλεμένο κρασί, που αν και ορισμένες φορές μοιάζει αντιφατικό, καταφέρνει εν τελεί να προσφέρει απλόχερα απόλαυση.

 

Χρόνος δοκιμής: 11/2021

Αξιολόγηση: 89++/100

 

PAIRING

Πανσέτα σιγομαγειρεμένη με κύμινο και σκόρδο.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,