Logo
KARANIKA ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2013
26 Μάι 2021

KARANIKA ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

To artisanal ξινόμαυρo από τον ranger του Αμυνταίου!

 

Τίποτα δεν είναι το ίδιο από τότε που ο Laurens Hartman αγκυροβόλησε στο ψυχρό Αμύνταιο! Από τότε που η κιβωτός των ιδεών του προσάραξε στο άκρο του ελληνικού βορρά, έκανε αισθητή την παρουσία της. Με τον ερχομό του, έφερε μαζί του έναν άνεμο αλλαγής, ικανό να παρασύρει κάθε συντηρητική οπτική. Έδειξε και απέδειξε πως ήταν έτοιμος να αναλάβει κάθε παράτολμο ρίσκο που οδηγεί στην ανάδειξη του χαρακτήρα του οινικού Αμυνταίου ως ακμαίου τόπου γέννησης σημαντικών κρασιών.

Για την επιτυχία, λίγη τύχη μπορεί να χρειάζεται, σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί. Για τον τολμηρό κι ανήσυχο Laurens, φαίνεται πως δεν χρειάζεται τύχη όποιος έχει γεννηθεί για την επιτυχία! Διότι την τύχη του την ορίζει ο ίδιος! Απόδειξη η στέγαση του οράματος του που καλείται domaine Karanika. Υπήρξε εκείνος που έκανε “αφρό” το ξινόμαυρο και που έβαλε τα ελληνικά οινικά κομμάτια σε σειρά με αυθεντικό τρόπο, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά με δυναμισμό την κατηγορία των ελληνικών αφρωδών οίνων Αμυνταίου. Στο μοναδικό μέρος που θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο όνειρο, που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ούτε τρελό, ούτε απατηλό, έκανε και τη φαντασία ακόμα να σκύβει το κεφάλι. Μα δεν έμεινε εκεί.

Με το ξινόμαυρο από παλαιά κλήματα, ο Hartman αλλάζει τα δεδομένα. Δείχνει να γνωρίζει τόσο καλά την ποικιλία, κυρίως δε τα μειονεκτήματά της κι επεμβαίνει καίρια στα σημεία. Δεν παραλείπει ούτε ένα. Σαν καλός παιδαγωγός, την παίρνει από το χέρι και την εξελίσσει. Φαίνεται πως διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, όντας παρών όποτε πρέπει κι επιχειρώντας στοχευμένες παρεμβάσεις. Η ωριμότητα της σκέψης του προβάλλεται στον τρόπο που τη μεταχειρίζεται, καταφέρνοντας να μετριάσει τις εξάρσεις της, να διατηρήσει τη ζωντάνια της, ενώ τονίζει όλα της τα προτερήματα. Τέτοιο ξινόμαυρο το περιμέναμε καιρό!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα με απαλές γκρενά ανταύγειες. Σοφιστικέ μύτη, ζωηρή και με εντάσεις από αρώματα γραφίτη, ελιάς, ώριμου βύσσινου, μπλε μούρων του δάσους όπως φραγκοστάφυλων, πολυτελούς δέρματος και ξηρών καρπών, κυρίως καρυδιού. Διακριτική ορυκτότητα και αχνές νύξεις μαύρης τρούφας σαγηνεύουν. Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου και υψηλής οξύτητας καλά ενσωματωμένης. Όμορφες οι τανίνες, ποιοτικές και κομψές, υποστηρίζουν την ντελικάτη αίσθηση στο στόμα παρά την ποσότητα τους άνω του μετρίου. Όμορφες εντάσεις κι εδώ, με γεύσεις ώριμης φράουλας και μύρτιλλων, πεύκου, θυμαριού, δέρματος και αποξηραμένου τριαντάφυλλου. Ήπιας οξειδωτικής παρουσίας, αιμάτινης κι ελαφρώς ορυκτής αίσθησης. Επίμονη επίγευση βοτανική, με τελείωμα από δεντρολίβανο να ρίχνει αυλαία μεγαλοπρεπώς.

Η ηλικία των αμπελιών συνεισφέρει τα μέγιστα στην προμήθεια εκλεκτού καρπού που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κρασί, δεδομένου πως οι παρεμβάσεις περιορίζονται από επιλογή. Η υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη αναδεικνύεται σοφά. Η καθαρότητα έκφρασης, έντασης και βάθους του φρούτου λαμβάνει προτεραιότητα, αφού ενθαρρύνεται οινοποιητικά, προσφέροντας ένα μοντέρνο αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, το κρασί παραμένει πιστό στο terroir, με συνοχή και συμπύκνωση, χωρίς να γίνεται βαρύ και φλύαρο. Το ελεγχόμενο αλκοόλ μέτριας ποσότητας βοηθά σε αυτό, μιας και δημιουργεί ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα, ενώ μαζί με την τονισμένη οξύτητα δημιουργεί την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο Marlborough, με ένα καλό ποτήρι από τοπικό pinot noir ανά χείρας! Στη δεκαετία θα είναι λουκούμι!

 

Χρόνος δοκιμής: 05/2021

Αξιολόγηση: 92/100

 

PAIRING

Ψητό steak τόνου με κρούστα μυρωδικών και σάλτσα σόγιας.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,