Logo
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ S.M.X. ’17: ΟΙΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
15 Σεπ 2021

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ S.M.X. ’17: ΟΙΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Post by Δημήτρης Βίγλης

«Τα πάντα ρει». Ακόμα και ό,τι νομίζουμε γνωστό, αν το δούμε μετά από καιρό, με άλλα μάτια, φαίνεται διαφορετικό. Μιας και η εξέλιξη θεωρητικά είναι μια ατέρμονη διαδικασία, ο εφησυχασμός δεν υπήρξε ποτέ επιλογή. Όσο και αν η δουλειά των καταξιωμένων μας παραγωγών κρασιού αναγνωρίστηκε, οι προκλήσεις για τη διατήρηση των επιδόσεων δεν σταματούν. Εκείνα τα κρασιά δε, που μας υποχρεώνουν ευχάριστα να επανερχόμαστε ξανά και ξανά, σαν πολλαπλές αναγνώσεις της οινικής κλασικότητας, δείχνουν τον δρόμο. Άλλα απλά επιβεβαιώνουν το υψηλό τους επίπεδο, άλλα ακολουθούν πλέον διαφορετικές κατευθύνσεις και κάποια άλλα, όπως το S.M.X. του κτήματος Άλφα οδηγούν τις εξελίξεις! 

 

 

Κτήμα Άλφα, όπως Αμύνταιο!

 

Από την αρχή, ο πολυσχιδής Άγγελος Ιατρίδης τοποθέτησε το S.M.X. στις ναυαρχίδες του διάσημου οινοποιείου. Υπήρξε ανέκαθεν το blend που πρέσβευε τη σταθερά του, που ενσωμάτωνε τις αρχές και τα υψηλά πρότυπά του. Το S.M.X. συμβόλιζε το κύρος, αλλά επικοινωνούσε ταυτόχρονα και τη θεώρηση των ανθρώπων του κτήματος μέσω μιας ακλόνητης πρότασης. Το θρυλικό πλέον S.M.X. αποτέλεσε τη χρυσή τομή, το σημείο επαφής όπου καταλήγουν με συγχρονισμό οι πολύχρωμες συνιστώσες αυτών των ιδεών. Δεδομένων αυτών, εύλογα κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί για τα περιθώρια βελτίωσης που πάντα υπάρχουν.

Κι ενώ οι πολυάριθμες επιτυχίες θα ήταν αρκετές για να επαναπαυτεί ένα σπουδαίο κρασί στις δάφνες του, για μια ακόμη φορά το S.M.X. αποδεικνύει πως δεν βρίσκεται τυχαία εδώ όπου βρίσκεται. Η δοκιμή της  χρονιάς του 2017 μας ανάγκασε να πιάσουμε την πένα μας. Με αυτή τη σπουδαία χρονιά, φαίνεται να ξεπερνά τον εαυτό του, επισφραγίζοντας την ανωτερότητά του. Περισσότερο και από την πιο προσεγμένη λεπτομέρεια, η πίστη στην αέναη κίνηση είναι εκείνη άλλωστε που διακρίνει τον πραγματικό ηγέτη.

 

 

Το S.M.X. ’17 στα σημεία

 

Αν αναρωτιέται κανείς πώς είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο κρασί, το S.M.X. του 2017 έχει όλες τις απαντήσεις. Ένα ερυθρό που εντυπωσιάζει με την πληρότητά του σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς, με την ποιότητα του φρούτου. Καθαρό, σαφές και ζουμερό, αναβλύζει με ορμή από το ποτήρι. Ουδεμία αλλοίωση. Αυτή είναι συνήθως η «αχίλλειος πτέρνα» πολλών κρασιών ανεξαρτήτως τιμής και κατηγορίας, καθώς η πρόκληση για μια ισορροπημένη ωρίμανση του σταφυλιού δείχνει τη σπουδαία συγκυρία και φωτίζει την εξαιρετική χρονιά. Μετά, η δομή για σεμινάριο. Οξύτητες και τανίνες χωνεμένες κι ενταγμένες στο σύνολο από τώρα. Συμπύκνωση με νόημα, που υποστηρίζει την πολυπλοκότητα του κρασιού χωρίς πομπώδη ξεσπάσματα. Επίγευση μεγάλου κρασιού. Κορυφαίες ισορροπίες ανάμεσα σε δύναμη και χάρη. Τίποτα δεν εξέχει, καμία υπερβολή. Όλα τακτοποιημένα στη θέση τους, απαρτίζουν ένα πολυεπίπεδο σύνολο. Ταυτόχρονα, υπηρετεί την αμεσότητα και προσβασιμότητα από την κυκλοφορία του κιόλας. Μπορεί να το απολαύσει κανείς εδώ και τώρα άνετα, με εξασφαλισμένη απόλαυση, αλλά και να το παλαιώσει για μια δεκαετία! Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στην μοναδική σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτό το κορυφαίο σύνολο, στην καλύτερή του στιγμή, δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τη φήμη του για να αλλάξει κατηγορία τιμής. Προσθέτουμε και το ήθος στην εξίσωση.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,