Logo
LIMNEON ΑΠΟ ΤΟ PORTO CARRAS
16 Φεβ 2021

LIMNEON ΑΠΟ ΤΟ PORTO CARRAS

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με ένα λημνιό σαν αυτό, σπάει ο πάγος! Και όχι μόνο. Λιώνουν οι αμφιβολίες, μετριάζονται οι ανησυχίες. Ένα μοσχομυριστό λουλούδι από την Χαλκιδική χρωματίζει την ολότητα του χειμωνιάτικου λευκού! Τα χιόνια υποχωρούν στη θέρμη του ποτηριού μας. Μια πανέμορφη και ιστορική ποικιλία, το λημνιό, έρχεται να ζεστάνει τις στιγμές μας. Προσιτή, εκφραστική και ιδιαίτερη, θα πρέπει να υπολογίζεται ανάμεσα στις κομψότερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες.

Το όμορφο λημνιό του Πόρτο Καρράς χωρά σε κάθε τραπέζι, απευθύνεται σε κάθε βαλάντιο. Τα απλά πράγματα, τα πιο προσιτά, είναι τα αληθινά. Ακριβώς για αυτό η επαφή μαζί τους είναι απαιτητική. Από τη διαπίστωση αυτή, προκύπτει η αξία αυτής της γνωριμίας. Η πρόκληση δηλαδή να μη σταθούμε στην πρώτη εντύπωση, αλλά να δούμε πέρα από αυτή. Να ανακαλύψουμε την ποιότητα που κρύβεται πίσω από το ταπεινό παρουσιαστικό, όπως ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ξεχωριστό κρασί.

Είναι αλήθεια πως η συστηματική ενασχόληση με το κρασί, μπορεί να οδηγήσει σε μια παράλογη εξοικείωση με τις υψηλές τιμές λόγω τριβής. Καλό κρασί όμως, δεν σημαίνει υποχρεωτικά πανάκριβο. Προφανώς και όσο η ποιότητα βελτιώνεται, το αντίτιμο προσαρμόζεται, αλλά αυτό δεν είναι νόμος απαράβατος. Με την ίδια έννοια που αρκετά συχνά συναντά κανείς και το αντίθετο, δηλαδή ακριβά κρασιά σε σχέση με την ποιότητά τους. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι εύκολο να θεωρήσουμε καλό κρασί μια σαμπάνια για παράδειγμα, είμαστε επιφυλακτικοί σε μια φιάλη οικονομική. Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει αυτό. Όπως μας αποδεικνύει περίτρανα το Limneon του 2018, με μόλις €8 (ναι σωστά διαβάσατε) το κτήμα Πόρτο Καρράς κερνά χαρά! Και γιατί όχι, συνοδεύει άνετα και μια δοκιμή καμπανίτη!

 

Τα απλά πράγματα, τα πιο προσιτά, είναι τα αληθινά. Ακριβώς για αυτό η επαφή μαζί τους είναι απαιτητική.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

(2018)

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Εντυπωσιακά εξωστρεφές στη μύτη, με αρωματικές λεβάντες, ερωτικά ζουμπούλια κι ελληνικά αγριοθύμαρα να ξεπηδούν με ένταση από το ποτήρι, μαζί με όμορφα φρέσκα κόκκινα φρούτα όπως ζουμερές φράουλες και κεράσια και γλυκό καπνό. Μια ολοζώντανη αρωματική έκπληξη και μια καλή αρχή! Το ξηρό στόμα, μετρίου όγκου, με ανεπαίσθητη γλύκα και ανθρακικό παιχνίδισμα, είναι όπως πρέπει για να υποστηρίξει την όλη κομψότητα του συνόλου. Οι οξύτητες μετριασμένες ευχάριστα, σε αρμονία με την μέτρια ποσότητα των τανινών χωρίς παραφωνίες. Οι εντάσεις διατηρούνται κι εδώ, ενισχύοντας την άκρως γευστική εμπειρία με πλούσια βιολέτα, φρέσκο γαρύφαλλο και βοτανικές νύξεις δεντρολίβανου! Μπόλικο το φρούτο κι εδώ όπως της μύτης, με ζωηρό βύσσινο όλο φρεσκάδα. Καλής διάρκειας βοτανική επίγευση, με νότες μαύρου τσαγιού και βανίλιας.

Ένα κρασί που ανατρέπει προκαταλήψεις και πλασματικά στερεότυπα. Περισσότερο κρασί από αυτό που πληρώνουμε. Ένα κρασί απολαυστικό, τίμιο και με ουσία, που αξίζει μια θέση όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι, αλλά και στην καρδιά μας! Ένα όμορφο καλοζυγισμένο σύνολο, χωρίς σκαμπανεβάσματα ή αντιθέσεις. Επιτυχημένη η ανάδειξη της αρωματικής του διάστασης και της ιδιαιτερότητάς της, o απόλυτος έλεγχος της επίδρασης του βαρελιού, αλλά και η διατήρηση της φινέτσας σε όλα τα επίπεδα. Αγαπημένο πια λημνιό, για κάθε ώρα. Απολαμβάνεται και σκέτο, αλλά και με φαγητό άνετα, τώρα ή και μετά από 2-3 χρόνια.

 

Χρόνος δοκιμής: 02/2021

Αξιολόγηση: 89/100

 

PAIRING

Ψητά κεμπάπ και λουκάνικα με θρούμπι.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,