Logo
ICON: ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ 2004
6 Απρ 2022

ICON: ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ 2004

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ:

Αναλόγως το ύψος και η θέα!

 

Ο σημαντικός οινοποιός Νίκος Λαζαρίδης ανέβηκε έναν λόφο και κατέβηκε ένα βουνό! Ένα βουνό που έχτισε πέτρα-πέτρα. Η ανάβαση, η πρόκληση, η αναμέτρηση με τον άγνωστο εαυτό, η αναζήτηση της κρυμμένης δύναμης μέσα μας, κάνει το βουνό αυτό μαγικό. Ενδεχομένως να συμφωνούσε και ο νομπελίστας Τhomas Μann προσυπογράφοντας με το λογοτεχνικό αριστούργημά του που φέρει τον ομώνυμο τίτλο «Το Μαγικό βουνό». Ίσως πάλι, λογοτέχνης και οινοποιός να συναντήθηκαν με κάποιον τρόπο σε εκείνο το ιδεατό βουνό και να αντάλλαξαν ιδέες! Τα μεγάλα πνεύματα άλλωστε συναντώνται!

 

 

Ένα claret συμβολικό

 

Το μαγικό βουνό υπήρξε ένα από τα πρώτα εξεζητημένα ελληνικά κρασιά που παραδόξως αφιερωνόταν σε μπορντωλέζικες ποικιλίες. Ταυτίστηκε με την εποχή που η ελληνική οινοποίηση επιχειρούσε να έλξει πάνω της τα βλέμματα και να πείσει για τη δυναμική της. Οι ελληνικές ποικιλίες τότε στο προσκήνιο. Η πορεία δύσκολη και μακρά. Οι ακριβές ετικέτες λιγοστές τότε και ακόμη λιγότερες εκείνες που όντως άξιζαν το τίμημα κτήσης. Το μαγικό βουνό υψωνόταν τότε επιβλητικό, ένα δεσποτικό blend που προλόγιζε όσα έμελλε να ακολουθήσουν.

Από τότε πολλά άλλαξαν. Η άνοδος των γηγενών ποικιλιών επανακαθόρισε τις προτεραιότητες, ενώ η τεχνογνωσία που θα επέτρεπε την ανάδειξη νέων προτύπων κάλπαζε. Το στοίχημα φάνηκε να κερδίζεται. Τα επιτυχημένα κρασιά του παρελθόντος γίνονταν τα κλασικά του μέλλοντος. Το μαγικό βουνό υποσχόταν πάντα μια ανεμπόδιστη θέα στους αναρριχητές της γαστρονομίας. Παρά τις αλλαγές που υπέστη και το ίδιο αυτό κρασί, υπόσχεται μέχρι σήμερα εμπειρίες στους πιστούς λάτρεις του, που εμπιστεύονται τις γνωστές διαδρομές και τα αξιόπιστα γευστικά μονοπάτια.

 

 

Η δίνη της ανέλιξης / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Μαγικό βουνό 2004, η δοκιμή

 

Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Κρεάτινη μύτη, με άφθονη μαύρη σοκολάτα και ξυσμένο γραφίτη. Μαζί με τον ορυκτό χαρακτήρα, πολυτελές δέρμα ανάμεικτο με πετιμέζι και μαρμελάδες δαμάσκηνου και μαύρων βύσσινων. Γήινος εξελιγμένος πυρήνας με άρωμα φρέσκων μανιταριών. Στόμα μετρίου+ όγκου, με εμφανή γλυκύτητα που συνοδεύεται από προχωρημένης ωριμότητας φρούτο όπως της μύτης. Έντονο το αποξηραμένο δαμάσκηνο γευστικά, η μαύρη σταφίδα, το μέλι και τα σκουρόχρωμα μπαχαρικά. Περάσματα φίνου tobacco επίσης. Ισορροπημένα δυναμική οξύτητα συνεισφέρει στην ανανέωση που απαιτεί το στόμα, ενώ στα ίδια ακριβώς επίπεδα ποσοτικά (μέτρια προς υψηλά), συγχρονισμένες και οι τανίνες που «κρατάνε» ακόμα. Κλείσιμο με ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση με νότες πίσσας, αποξηραμένων λουλουδιών και υπογραμμισμένη φυτική διάσταση. 

Ένα blend με ψυχή. Τυπικό, όμως μεσογειακού προφίλ. Διατηρεί όλα εκείνα τα αρρενωπά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του cabernet sauvignon περισσότερο, αρκετά τεχνικό και τετράγωνο, με καλοζυγισμένο βαρέλι. Βατό αποτέλεσμα, χωρίς εκπλήξεις. Η κατάσταση της ωριμότητας του φρούτου, κληροδότημα όπως φαίνεται μιας ζεστής χρονιάς, αν και υπερώριμο καταφέρνει να σηκώσει το φορτίο του χρόνου, ελαφρώς αδυνατισμένο μόνο στο στόμα. Ο χρόνος δεν το έχει κάμψει, αλλά δεν το έχει ωφελήσει ιδιαίτερα στα σημεία. (91/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,