Logo
H FORADORI ΚΑΙ ΤΟ GRANATO ΤΗΣ
20 Ιαν 2021

H FORADORI ΚΑΙ ΤΟ GRANATO ΤΗΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

H μεγάλη κυρία του ιταλικού βορρά, η Elisabetta Foradori του κρασιού, κάνει ποδαρικό με το εμβληματικό της Granatο, με τη διαβεβαίωση πως τα καλύτερα έρχονται όταν η καλή μας πίστη δε λυγίζει!

 

Σπάμε το ρόδι, σπάμε τη γκίνια! Όσο το κρασί θα κερνά αισιοδοξία και για όσο θα βάφει με τα ατελείωτα χρώματά του το γκρίζο τοπίο των καιρών, οι ιστορίες του θα εμπλουτίζονται! Με αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό εγκαινιάζεται ακόμη ένας χορός εκλεκτών αφιερωμάτων στα δώρα του παντοδύναμου Διονύσου!

Το ρόδι και το σταφύλι, το σταφύλι και το ρόδι. Η νοστιμιά των γλυκών καρπών τους, κοινές ρίζες, τα φρούτα της μεσογείου που συχνά μεγαλώνουν μαζί κάτω από τον παντοτινό μεσογειακό ήλιο. Έτσι συνδέονται τα δύο φρούτα, όπως ο ήλιος συνδέει τις καλές προθέσεις και τα σημαντικά κρασιά ενώνουν όλους όσους τολμούν να κοιτούν ψηλά! Το GRANATO της Elisabetta είναι το γούρι μας, τo φυλαχτό των κυνηγών των αξιών του κρασιού, η υπόσχεση για καλύτερες μέρες, πιο φωτεινές.

 

 

 

 

 

 

Η κυρία Τeroldego

 

Τι είναι γοητεία άραγε; Η αναζήτηση της εύθραυστης τελειότητας; Η δήθεν ανωτερότητα ή μήπως η φαινομενικά ατσαλάκωτη όψη του έκπτωτου εγωισμού άνευ περιεχομένου; Είναι ο προσωρινός έλεγχος των καταστάσεων που καταλήγει πνιγηρός και αφόρητα προβλέψιμος; Η υπέρμετρη φιλοδοξία που ξεπερνά κάθε όριο; Οι μάταιες απόπειρες να νικηθεί ο χρόνος;

Στο Trentino της Elisabetta, ο επίπλαστος σύγχρονος κόσμος με τα ψευδοδιλλήματα, τις εξαρτήσεις και τα κούφια πρότυπα του, παύει. Η πονηριά του μεγάλου ονείρου δεν χωράει εδώ. Εδώ που τα μαλλιά των ανθρώπων ασπρίζουν με τη φυσικότητα που τα φύλλα των δέντρων ακουμπούν στη γη, η φύση γεννά ομορφιά. Ρυθμοί αργοί, ανθρώπινοι. Ένας άλλος κόσμος, αληθινός, προσιτός, ανεπιτήδευτος. «Η επιτυχία είναι σχετική έννοια», πολλοί θα ισχυριστούν. Ίσως. Στο τέλος της ημέρας, ανεξαρτήτως τι παραδεχόμαστε ή όχι, καθένας ξέρει αν την έζησε ή όχι.

 

Στο Trentino της Elisabetta, ο επίπλαστος σύγχρονος κόσμος με τα ψευδοδιλλήματα, τις εξαρτήσεις και τα κούφια πρότυπα του, παύει. Η πονηριά του μεγάλου ονείρου δεν χωράει εδώ.

 

Η Elisabetta Foradori είναι μια αυθεντική καλλιτέχνης του κρασιού, που φωτίζει με την απλότητά της όλο το Trentino, χωρίς να προσπαθεί διόλου για αυτό. Από τους ανθρώπους που δεν αντλούν αξία από τίτλους κι αξιώματα, που δεν έχουν ανάγκη από καμία επιβεβαίωση. Άνθρωπος με γαλήνιο βλέμμα, συγκινητικά πράος και όμορφος. Νικητής γιατί ξέρει να χάνει. Το μεγαλείο αυτό, αποτυπώνεται στα σπουδαία της κρασιά. Η άγνωστη για πολλούς τοπική ποικιλία teroldego, μετουσιώνεται στα χέρια της Elisabetta σε ένα από τα κορυφαία ιταλικά κρασιά, με την ίδια να πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα ως μία από τις σημαντικότερες περσόνες του οινικού γίγνεσθαι!

 

 

 

 

 

 

 

Φιλοσοφημένη οινοποίηση

 

Η καρδιά ενός σπουδαίου οινοποιού ισορροπεί με το πνεύμα του. Τα κρασιά του κληρονομούν την ψυχολογία του, ενώ η διαρκής εσωτερική πάλη του για ισορροπία, καθορίζει και το όποιο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που το κρασί πάντα θα παραμένει ανερμήνευτο με στείρους επιστημονικούς όρους, γιατί έτσι, υπολείπεται η σύλληψη της υπερβατικής φύσης του. Αυτής της πνοής που το διακατέχει και που φαίνεται στο πρόσωπο της Elisabetta, στα ένστικτα και στα ενδόμυχα αισθήματά της. Η απόλυτη τεχνοκρατία δεν μπορεί να συναντηθεί με το βλέμμα της Foradori.

 

 

Η όραση της Foradori, οδηγεί στο όραμά της. Ακριβώς όπως ο φιλοσοφημένος τρόπος ζωής οδηγεί στη δημιουργικότητα που ανατρέπει τους κανόνες, τον ανούσιο ασφηκτικό έλεγχο και τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Σε μια αργή ζωή συμφιλιωμένη με τη φύση, απαλλαγμένη από τα άγχη της επικράτησης, τα κρασιά σμιλεύονται με χειροποίητο τρόπο. Φυσική απόρροια αυτών, αποτελεί η υιοθέτηση του βιοδυναμισμού και προτεραιότητα η ανάδειξη των σπάνιων γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, όπως του nosiola, του manzoni bianco και του teroldego. Οι ελεύθερες μέθοδοι οινοποίησης, επιζητούν την ουσία και δεν ακολουθούν τυφλά τα πρωτόκολλα. Ενδεικτική είναι η εναλλακτική χρήση πήλινων αμφορέων και τσιμεντένιων δεξαμενών για τη ζύμωση, αλλά και εξαιρετικών tonneau για υψηλής ποιότητας ραφινάρισμα κατά την ωρίμαση, καθώς και βαρελιών ακακίας. 

 

 

 

 

Το εμβληματικό GRANATO

 

Το Granato θα λέγαμε πως είναι το αγαπημένο παιδί της Elisabetta. Ένα σπουδαίο κρασί που ξεπέρασε τα όρια του μικρού Trentino με την υπεροχή του. Σήμερα, ανήκει στην αφρόκρεμα των κρασιών της Ιταλίας, και είναι από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο που έφθασε το ψηλότερο σκαλί ποιότητας με την ποικιλία teroldego. Αυτό αποτελεί σίγουρα προστιθέμενη αξία, αν αναλογισθεί κανείς τα οινικά μεγέθη με τα οποία μοιράζεται την κορυφή. Ένα πραγματικό επίτευγμα και παράδειγμα προς μίμηση, που δείχνει πως όλα είναι εφικτά αν διέπονται από τις ανάλογες φιλοσοφημένες αρχές και συνοδεύονται από σκληρή δουλειά.

 

Για να συλλάβει κανείς τη φιλοσοφία των ανθρώπων του κτήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως οινοποιούνται τρία διαφορετικά κρασιά της ποικιλίας teroldego! Η στάση αυτή, δείχνει τόσο την εμβάθυνση στην ποικιλία, την τεχνογνωσία, αλλά και την πρόθεση για διερεύνηση των εκφράσεων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην FORADORI αποδίδεται η διάσωση και ανάδειξη της ποικιλίας. Χάρη στην τόλμη και την αποφασιστικότητά της, πλέον εμφιαλώνεται μια εκδοχή που περιλαμβάνει μια διαλογή καρπού ποικίλης γενετικής δομής, μια φρέσκια εκδοχή από νεαρά κλήματα, και το Granato, η ναυαρχίδα! Το Granato προέρχεται από παλαιά κλήματα, ηλικίας άνω των εβδομήντα ετών, που αναπτύσσονται σε μόλις τρία υπερυψωμένα καλλιεργητικά συστήματα τύπου πέργκολας στο Campo Rotaliano! Ζυμώνει σε μεγάλες τσιμεντένιες δεξαμενές και ωριμάζει για 15 μήνες σε tonneau.

 

Η δοκιμή Granato αποτελεί τη βέλτιστη επαφή με την ποικιλία, αν κι εφόσον την επιδιώκει κανείς. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για αναγνώριση. Ένα κρασί που παράγεται για περισσότερα από 30 χρόνια, αξίζει της ανάλογης αντιμετώπισης. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα, σχετικά κλειστό στη μύτη όσο είναι νέο. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται από αρώματα πυκνού ώριμου μαύρου φρούτου, όπως δαμάσκηνου, κερασιού και βύσσινου, με ζωικές νότες δέρματος και πίσσας, καθώς και αναφορές ορυκτότητας. Στο στόμα μεσαίου βάρους, η οξύτητα βρίσκεται σε ανάλογα εξισορροπητικά επίπεδα, ενώ οι μεταξένιες τανίνες χαϊδεύουν τον ουρανίσκο. Αφθονεί κι εδώ το μαύρο φρούτο, το βατόμουρο μαζί με ανθικές νότες και ήπια βοτανικότητα. Καλής διάρκειας τελείωμα, ελαφρώς αλμυρό και ορυκτό. Αόρατο βαρέλι και αμιγώς μοντέρνα προσέγγιση που δίνει βαρύτητα στην ανάδειξη του πλούσιου φρούτου. (Διατίθεται από την ενημερωμένη κάβα materia prima / €52)

 

 

(Εκπρόσωπος και εισαγωγέας των οίνων Foradori στην Ελλάδα είναι η εταιρεία DAMELI WINES. Πληροφορίες: Κα Αντωνοπούλου Μελίνα / [email protected])

 

 

 

Special thanks to Azienda agricola Foradori and its people for their kind support and valuable cooperation for the needs of this article. Further reproduction prohibited without permission of the copyright owner.
Tags: , , , ,