Logo
3 ΑΞΙΟΛΟΓΑ PINOT NOIR ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
10 Μαρ 2021

3 ΑΞΙΟΛΟΓΑ PINOT NOIR ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

PINOT NOIR. Δεν είναι δύο λέξεις, μήτε αφηρημένες σκέψεις, ίσως στοιχειωμένες θέσεις μιας παράστασης που όλοι θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε. Είναι ιστορία που διηγούνται τα τρεμάμενα χείλη όσων την έζησαν!

 

Pinot Noir το γαλλικό πρωτίστως. Το «αίμα της Βουργουνδίας» ρέει γάργαρο ανά τους αιώνες, διαπερνώντας τις ριζικές φλέβες της ευλογημένης γαλλικής γης, δίνοντας ζωή στην καρδιά των σπανιότερων κρασιών του κόσμου. Pinot noir, η πιο διανοητική ποικιλία, υπεύθυνη για ακαταμάχητης γοητείας κρασιά, «εμφιαλωμένα όνειρα» στα οποία αντιστοιχούν λογοτεχνικές περιγραφές. Η ποικιλία που χαρίζει τα πιο ακριβοθώρητα και σίγουρα πιο απόρθητα κρασιά της Βουργουνδίας, της βασιλομήτορος των ευγενέστερων ερυθρών κρασιών του κόσμου, μοιάζει με αερικό που δεν πατά στη γη.

Το pinot είναι ακριβό. Όλα συναινούν σε αυτό. Αν όχι αυτό, τότε ποιο; Άλλο τόσο είναι διάσημο, εξωτικό, μυστηριώδες, σκανδαλώδες και ατίθασο. Αμέτρητοι οι θρύλοι που συνοδεύουν τη φήμη της υπέρτατης ντίβας, της πρωταγωνίστριας ποικιλίας που χαρίζει τα προσόντα της μετά την απομάκρυνση νοτισμένων φελλών υπό το βάρος της. Πώς προσεγγίζεται όμως μια τέτοια ποικιλία; Πώς τη γεύεται κανείς σε μια αξιοπρεπή και ποιοτική εκδοχή, χωρίς να χρειαστεί να λάβει κανείς δάνειο για αυτό; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούμε να δώσουμε όχι μία, αλλά τρεις απαντήσεις. 

 

 

Νέος ή παλαιός κόσμος;

 

Η αλήθεια του Παλαιού κόσμου ή η φρεσκάδα του Νέου; Από τη μία πλευρά η παράδοση και η υψηλή τεχνογνωσία, και από την άλλη, η μοντέρνα έκφραση και η απενοχοποιημένη απόλαυση. Πριν διαλέξεις όμως, θυμήσου: για να σταθούμε χρειαζόμαστε δύο πόδια. Σε καμία περίπτωση δεν περιοριζόμαστε σε γενικεύσεις ή αυστηρές επιλογές που αποκλείουν τον έναν ή τον άλλο κόσμο. Κορυφαίες επιλογές υπάρχουν και στους δύο, σαν όψεις του ίδιου νομίσματος. Η διαφορά έγκειται στην έκφραση, καθότι επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε μικροκλίμα. Ζητούμενα μας είναι η ακριβής απόδοση και διάσωση της τυπικότητας της ποικιλίας, εμπλουτισμένη με όλα τα επίκτητα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ιδιοσυγκρασία της εκάστοτε υποπεριοχής. Γεγονός που επιτυγχάνεται από την πληρότητα των ελάχιστων ενδεδειγμένων κριτηρίων, χάρη στα οποία ευδοκιμεί το pinot. Μαζί με όλα αυτά, αναζητήσαμε και μια ικανοποιητική σχέση ποιότητας-τιμής, όσο μπορεί αυτό να είναι εφικτό, για τα δεδομένα ενός όμορφου pinot. Τα κριτήρια αυτά, απαντώνται στις ακόλουθες επιλογές μας, που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Προερχόμενες όλες από τον νέο κόσμο, φλερτάροντας όμως και με τις χάρες του παλαιού.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

CHACRA BARDA PATAGONIA 2018

 

Με αυτό το pinot, θα πετύχετε πολλά περισσότερα από μια καλή αρχή. Ένα άκρως θελκτικό κρασί, προερχόμενο από την περιοχή Río Negro της μακρινής Παταγονίας, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Στο σημαντικό κτήμα CHACRA, η δημιουργία κρασιού συνδέεται με μια ευρύτερη φιλοσοφία και αντιμετώπιση της ίδιας της ζωής. Ο σεβασμός της φύσης, η ευαισθητοποιημένη στάση και η υιοθέτηση βιοδυναμικής καλλιέργειας, αποδεικνύουν λίγα από όσα αυτό το αξιόλογο κτήμα πρεσβεύει. Το pinot noir φαίνεται να εγκλιματίζεται άψογα εδώ, απολαμβάνοντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα ιδανικό για την ανάδειξή του.

Η διατήρηση δροσερού κλίματος, επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη της ευαίσθητης ποικιλίας σε αυτό, χάρη στους ψυχρούς ανέμους που πνέουν από τις Άνδεις. Έτσι εξασφαλίζεται ένας φυσικός κλιματισμός, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές βροχοπτώσεις, συνεισφέρουν σωτήρια στην διατήρηση της καλής υγείας του αμπελώνα. Τα εύφορα και όξινα αργιλοαμμώδη εδάφη, καθώς και τα εδάφη “Barda” όπως αποκαλούνται, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της υγρασίας του εδάφους, άρα και στην επίτευξη βέλτιστης ποιότητας γενικότερα. Η δοκιμή του φέρνει αρώματα αιμάτινης αίσθησης στη μύτη, με χαρακτηριστικές νύξεις νωπού κρέατος, δερματίνης και φρέσκων βύσσινων. Αρκετά βοτανικό σε φόντο ανθικό. Ντελικάτο μέτριο σώμα, με αναφορές βιολέτας. Ενδιαφέρον τελείωμα γλυκών μπαχαρικών. Πίνεται δροσερό. Τιμή €34 (90/100)

 

 

 

 

 

SANDHI SANTA RITA HILLS CALIFORNIA 2017

 

Από την κλασική μουσική αλλάζουμε σε rock and roll! Μόνο έτσι μπορεί να παρομοιαστεί η εμπειρία που προσφέρει ένα Pinot από τα χέρια του ινδού Rajat Parr, του πολυβραβευμένου sommelier, από τους επιδραστικότερους παγκοσμίως! Τι τον οδήγησε στην απόφαση να γίνει και οινοποιός; Guru του είδους, δημιούργησε το οινοποιείο Sandhi στην Καλιφόρνια, γιατί ήθελε να μεταδώσει την αποκλείουσα οπτική του σε σχέση με τα κρασιά της περιοχής. Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλουμε για το αν αλλάζει ο κόσμος, ας το ξανασκεφτούμε! Έτσι, μαζί με τον Sashi Moorman, βάζουν στην φιάλη ένα κρασί που ακούγεται σαν σόλο ηλεκτρικής κιθάρας τα ξημερώματα! Ναι, η αφύπνιση τότε είναι μονόδρομος!

Δοκιμάζοντας το αριστούργημα αυτό του Parr, γίνεται αμέσως κατανοητή η φιλοσοφία του. Κρασί τόσο δυναμικό κι εκφραστικό που δε χρειάζεται να δούμε τους κροτάφους μας να ασπρίζουν για να το δοκιμάσουμε. Αντιθέτως, εδώ και τώρα είναι η στιγμή που θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα της ατόφιας ηδονής! Ανοιχτό, διαπεραστικής έντασης, επιβάλλεται με την εξωστρέφεια του. Με φρεσκάδα και αφθονία φρούτου, αλλά και ιδιαίτερα αρώματα γλυκάνισου, καμφοράς και μαύρου πιπεριού, να δυναμιτίζουν την επαφή στη μύτη. Ταυτόχρονα, η υπέροχη ανθικότητα που εισβάλει και στο βελούδινο στόμα, οι μεταξωτές τανίνες και το μακρύ νόστιμο τελείωμα, κάνουν τους γαλλοτραφείς αδερφούς του να κοκκινίζουν από ντροπή! Τιμή €36,50 (92/100)

 

 

 

 

 

ATA RANGI MARTINBOROUGH NEW ZEALAND 2015

 

Last but not least, ένα pinot comme il faut! Για τους γνώστες της ποικιλίας, η Νέα Ζηλανδία ταυτίζεται με pinot noir κορυφαίων επιδόσεων, δικαίως. Αν θέλουμε λοιπόν να κλείσουμε μεγαλοπρεπώς την παρούσα αναφορά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα ταξίδι στο φημισμένο Martinborough και σε ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του! Ο άψογος εγκλιματισμός της ποικιλίας στην περιοχή, σε συνδυασμό με την λεπτομερή διαχείρισή της, οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα. Γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλής ποιότητας, εντάσσοντας τα εξαιρετικά αυτά pinot στην premium κατηγορία.

Αν και προερχόμενο από το 2015, το κρασί της δοκιμής έδειξε πως βρίσκεται σχετικά στην αρχή του. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα δομημένο pinot με σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Ευπρεπές και πλήρες, απόλυτα τυπικό και ικανό να ανταγωνιστεί αντιπάλους σε επίπεδο πρωταθλητών. Αυτό εξασφαλίζεται από την επιλογή ενδεδειγμένων κλώνων της ποικιλίας, αλλά και χρήσης αποκλειστικά των παλαιότερων ηλικιακά αμπελώνων για το κρασί αυτό. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο, με ισχυρή ταυτότητα. Πικάντικο και γήινο, με συνοχή και χαρακτήρα. Βάθος φρούτου, κυρίως κόκκινων φρούτων του δάσους όπως φραμπουάζ, μαζί με νότες μπαχαρικών και μανιταριών, υπόσχονται οινοποσίες υψηλής αισθητικής! Κρατείστε το 10-12 χρόνια. Τιμή €60 (93/100)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , , , , ,