Logo
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΑΣΥΡΤΙΚΟ SINGLE BLOCK 2015
2 Σεπ 2020

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΑΣΥΡΤΙΚΟ SINGLE BLOCK 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το 2015, η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ του ασύρτικου του επιφανούς κτήματος, πιο ώριμο κι εξελιγμένο, εκπλήσσει με την έκφραση του 5 χρόνια μετά!

 

Το κτήμα Άλφα δε χρειάζεται συστάσεις. Πέτυχε να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των φίλων του καλού κρασιού, αλλά και στις καρδιές τους επάξια. Μεγάλωσε, ωρίμασε και σήμερα κοσμεί με την παρουσία του τον ελληνικό κόσμο του κρασιού. Για να συμβεί όμως αυτό, ποτέ δεν αναπαύτηκε στις δάφνες του. Όσες επιτυχίες και αν σημείωσε διεθνούς εμβέλειας, κάθε νέος τρύγος υπήρξε και μια πρόκληση εξέλιξης. Σταθερότητα, κύρος και αξία είναι το τρίπτυχο που αναμφίβολα χαρακτηρίζουν το σπουδαίο οινοποιείο του Αμυνταίου.

Το 2015 ήρθε στο φως το πρώτο ασύρτικο του κτήματος, ενώ η φύτευση και οι κοπιώδεις καλλιεργητικές προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το 2003. Οι πρώτες οινοποιήσεις κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού, ως crash test υψηλοτάτων προδιαγραφών. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τότε τη νεοφώτιστη δουλειά αυτού του πρώτου ασύρτικου του 2015, η οποία ήταν εντυπωσιακή, παλαιώσαμε ορισμένα κομμάτια για να παρακολουθήσουμε σταδιακά την εξέλιξή τους στο χρόνο. Σήμερα, μοιραζόμαστε το αποτέλεσμα μαζί σας!

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Μέτριας έντασης χρυσαφί χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες.

Έντονη μύτη, δομημένη και με επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο επικρατεί πλούσια ορυκτότητα, εκφρασμένη ως τσακμακόπετρα και λίγο petrol, μαζί με βουτυράτη αίσθηση και λιβάνι. Αρκετά χορτώδης και βοτανική. Γοητευτικά αρώματα λευκών λουλουδιών και ανθών χαμομηλιού, πλέκονται με φίνα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών όπως του ώριμου κίτρου, του γλυκολέμονου, του ροδάκινου και του αποξηραμένου ανανά, σε πικάντικο φόντο με νύξεις ανθόμελου.

Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου, με υψηλή οξύτητα και κρεμώδη υφή. Κι εδώ διατηρούνται οι εντάσεις, με εμφανή φυτικότητα εκφρασμένη με πράσινη πιπεριά και γρασίδι, πιπερόριζα, αλλά και ώριμο κυδώνι και ζουμερό ανανά, μαζί με μέλι και άνθη λεμονιάς. Επίμονη επίγευση βρεγμένων βοτσάλων όλο φρεσκάδα, με διάρκεια και χάρη.

Ένα ασύρτικο που υψώνει περήφανα ανάστημα έναντι των σαντορινιών αδελφών του. Άξιο αντίπαλο δέος που δεν υπολείπεται διόλου σε χαρίσματα. Αξιοποιεί το δροσερό κλίμα της περιοχής, διατηρώντας τη ζωντάνια του φρούτου, αλλά και το νεύρο στη δομή του, ώστε να διεκδικεί εξέλιξη στο χρόνο. Και αποδεδειγμένα το πετυχαίνει. Στα πέντε του χρόνια βρίσκεται σε ένα όμορφο σημείο, χωρίς να έχει κουραστεί διόλου, αντιθέτως φαίνεται να έχει την κράση για να ανέβει ακόμα περισσότερο τα επόμενα 2 χρόνια!

 

Χρόνος δοκιμής: 08/2020

Αξιολόγηση: 91+/100

 

PAIRING

Σφυρίδα αθηναϊκή.

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,