Logo
ACROTERRA SKAFIDA 2016
24 Ιούν 2020

ACROTERRA SKAFIDA 2016

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πολλά περισσότερα από ένα εκλεκτό κρασί: αυθεντική έκφραση, απόρροια της εκλεκτικής συγγένειας με τον τόπο που το γέννησε, δημιούργημα μιας εμπνευσμένης συνεργασίας. Όταν το κοινό όραμα των δημιουργών του μετουσιώνεται σε οινική αποκάλυψη, το αποτέλεσμα λέγεται Acroterra Skafida.

 

Η μεγαλύτερη πλάνη μας, ξεκινά από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάμε τη γη για να ορθώσουμε ανάστημα. Αυτή η στάση, σαν αυτονόητη, με τη φορά του ενστίκτου της ανθρώπινης υπόστασής μας, μας προτρέπει αμέσως αφού σταθούμε, να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Η προωθημένη φύση μας είναι εκείνη που τρέφει και την πλάνη μας, καθώς ενεργοποιούμε ασυναίσθητα σχεδόν την αβίαστη τάση μας για κίνηση, ενώ ξεχνούμε κάθε φορά πως για να τρέξουμε, πρέπει πρώτα να στεκόμαστε όρθιοι. Η γη που μας στηρίζει, και που διαφορετικά απλώς θα βουλιάζαμε, ως σταθερή αναφορά, απαιτεί το σεβασμό μας. Terra στα λατινικά σημαίνει γη.

Η γη ή terra προϋπάρχει. Όσο κι αν υψώσουμε το βλέμμα μας, δεν φθάνουμε ποτέ ψηλά στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι πιο συνετοί από εμάς, ζυγίζουν την όρασή τους, εκείνοι που σέβονται τη γη είναι κι εκείνοι που στέκουν γερά πάνω στα πόδια τους. Είναι οι ίδιοι που αποδέχονται το κάλεσμά της, που ταξιδεύουν μακριά για να την ανακαλύψουν, εκείνοι που σκύβουν για να την αφουγκραστούν.

Σπύρος Χρυσός, Απόστολος Θυμιόπουλος: o αμπελουργός κι ο οινολόγος. Kαι οι δύο παιδιά της γης, μαθητές της φύσης. Αποφασισμένοι να αναζητήσουν, να εντοπίσουν, να αναδείξουν το καλύτερο κομμάτι γης, την Acroterra των περιπλανήσεών τους. Η συνάντησή τους, ευτυχή συγκυρία για μια γη σε αναμονή, για να γεννήσει κρασί ακραίας νοστιμιάς. Το αμπελοτόπι Σκαφίδα σαν να τους περίμενε για να τους εμπιστευτεί τον πλούτο που έκρυβε στη σιωπή του. Η Acroterra Skafida γεννήθηκε.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης χρυσαφί χρώμα. Μύτη έντονη, πολυεπίπεδη, αστείρευτης πολυπλοκότητας. Άφθονο petrol και ιώδιο σε πρώτο πλάνο, μαζί με κόρα ψωμιού, άχνη ζάχαρη, ζύμες και διακριτική δρυς. Φύλλα λουίζας, άνθη χαμομηλιού κι ελληνικού θυμαριού, αγκαλιάζουν τα ώριμα εσπεριδοειδή όπως το κίτρο, το γλυκολέμονο και το ζουμερό νεράντζι. Φλούδες από μοσχομυριστό πορτοκάλι και ώριμος ανανάς ολοκληρώνουν την παλέτα. Ξηρό πλούσιο στόμα, κρεμώδες, υψηλής οξύτητας και υψηλού αλκοόλ, άψογα ενσωματωμένων. Κι εδώ διατηρούνται οι εντάσεις ψηλά, με το petrol να κάνει τις συστάσεις, τις οποίες διαδέχονται γεύσεις από γλυκό κυδώνι, ώριμου γλυκολέμονου και κομπόστας ροδάκινου, επενδεδυμένες από κιμωλία, δρυς και κρέμα γάλακτος. Κλείσιμο μακράς ορυκτής επίγευσης ώριμων εσπεριδοειδών, με νύξεις λευκού πιπεριού και βουτύρου.

Σπουδαίο, αριστοτεχνικά σμιλευμένο κρασί εμπειριών. Πλήρες, ώριμο και κατασταλαγμένο, με πηγαία δύναμη κρυμμένη πίσω από απαράμιλλο χαρακτήρα και ξεχωριστή ευγένεια. Κρασί ράτσας, ατόφιου ταλέντου και κατακτημένης υψηλής τεχνικής. Βιρτουόζικη προσέγγιση, μιας οινοποίησης χωρίς ψεγάδια. Συμπαγές, ομοιογενές, με ουσία, απόλυτη ισορροπία και αυτοπεποίθηση, ως απόρροια της αξίας του. Πολυπλοκότητα με πολυτελές φινίρισμα, που τίποτα δεν εξέχει και όλα αποδίδονται καθαρά, με μέτρο και ποιότητα. Γοητευτικό κι εθιστικό. Στην πενταετία αναμένεται να βρίσκεται στην ακμή της χάρης του.

 

Χρόνος δοκιμής: 06/2020

Αξιολόγηση: 95/100

 

PAIRING

Λιπαρά μεγάλα ψάρια στη σχάρα.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,