Logo
BRUNELLO: COL D’ ORCIA 2008
6 Οκτ 2021

BRUNELLO: COL D’ ORCIA 2008

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στο Montalcino, ο χρόνος κυλά με το δικό του ρυθμό. Μοιάζει πιο αφηρημένος, σαν να κινείται μέσα σε μια παραμυθένια διάσταση. Φαίνεται δε, σαν χρόνος που δεν επιθυμεί να επέμβει, μιας και όλα μοιάζουν τόσο συμφιλιωμένα μαζί του, εντάσσοντάς τον απενοχοποιημένα στην όλη ομορφιά του τοπίου. Έτσι, σαν να μην απειλείται τίποτα από τίποτα, μόλις πέφτει ο ήλιος, ερωτευμένοι πρίγκιπες αναζητούν την καλή της καρδιά τους…

Και τι κρασί θα ταίριαζε στον παροιμιώδη πόθο αυτών των Λατίνων εραστών, εκτός από το φημισμένο Brunello από το Montalcino; Το ερυθρό κρασί των ευγενών της Τοσκάνης δεν επιδέχεται κανενός είδους συγκρίσεις. Όταν αυτό δε, προέρχεται από το περίφημο Col d’ Orcia, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία-κοσμήματα της περιοχής, εκεί όπου ξαποσταίνουν οι ιππότες της για να σβήσουν τη δίψα τους, οι προσδοκίες ανεβαίνουν κατακόρυφα! Η συγκεκριμένη tenuta, ξέρει να περιποιείται τον ουρανίσκο μας με απίθανα γαστρονομικά στολίδια της πλούσιας ιταλικής παράδοσης.

Σε ένα μέρος ειδυλλιακό για την απόλαυση κρασιών παγκόσμιας κλάσης, η δοκιμή μπορεί να αναχθεί σε πρωτοφανή εμπειρία. Μετά βεβαιότητας, εδώ γεννιούνται οινικά μεγαθήρια. Η έννοια της οινικής κλασσικότητας, έχει μερικώς την καταγωγή της και στο Montalcino. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους αναφοράς σε αυτό, όπου και όποτε αναλύεται σοβαρά και υπεύθυνα κρασί. Τα μεγαλοπρεπή αυτά Sangiovese, δεν μπορεί να λείπουν από κανένα ενημερωμένο portfolio γευσιγνωσιών, αλλά και από οποιαδήποτε ιδιωτική συλλογή που σέβεται τον εαυτό της. Δικαίως και διόλου τυχαίως, απολαμβάνουν περίοπτη θέση στο πάνθεον του οινικού κόσμου.

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης γκρενά χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες. Υψηλής έντασης μύτη, με εντυπωσιακά γήινα αρώματα σε πρώτο χρόνο, όπως των μανιταριών και του χώματος. Ακολουθούν νότες πολυτελών αλλαντικών όπως της bresaola, μαζί με φύλλα μαύρου τσαγιού και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, σε φόντο από ακριβό δέρμα και στάχτη. Μαύρο το φρούτο, συγκεντρωμένο, με το σύκο να ξεχωρίζει. Πυρήνας μαύρης ελιάς, ψημένος καφές και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι απογειώνουν την επαφή, που μαζί με την έντονη ορυκτή διάσταση δημιουργούν μια αλησμόνητη εμπειρία. Ξηρό στόμα, με μέτριο προς υψηλό όγκο, αντίστοιχη οξύτητα απόλυτα χωνεμένη και στα ίδια ακριβώς επίπεδα υπέροχες τανίνες από αραχνοΰφαντο μετάξι! Όμορφες και διατηρημένες εντάσεις κι εδώ, με τις αποξηραμένες σταφίδες να συναντούν γεύσεις φύλλων tobacco, stick κανέλας και τσαγιού darjeeling, με υπογραμμισμένη πλούσια ορυκτότητα. Αλμυρό τελείωμα, ελαφρώς βαλσαμικού χαρακτήρα, με μακρά βοτανική επίγευση. Ήπια πτητική οξύτητα προσθέτει πόντους κι επίπεδα απόλαυσης.

Από εκείνα τα κρασιά που αφήνεσαι να σε ξεναγήσουν. Ένα Brunello που εκτυλίσσεται με την ήρεμη δύναμη της εμπειρίας. Κρασί που ξεχωρίζει χωρίς να προσπαθεί, έχοντας διαμορφώσει σε βάθος χρόνου προσωπικότητα που εμπνέει. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά που διαχωρίζει ένα σπουδαίο κρασί από εκείνο που εφευρίσκει διαρκώς το παρόν του: το πρώτο έρχεται από μακριά! Ταυτόχρονα όμως, αποδεικνύει απροβλημάτιστα, με ακρίβεια και λεπτομέρεια το λόγο που ένα Brunello δεν θεωρείται ακόμα ένα εξαιρετικό κρασί. Στην επαφή μαζί του, αποτυπώνεται τόσο γλαφυρά το πλούσιο ανάγλυφό του, ενώ υποχρεώνει σε μια εγκεφαλική προσέγγιση από όπου και θα προκύψει η απόλαυση. Ένα Brunello που μοιάζει με ατόφιο κομμάτι γης, που μόλις το γευθείς, είναι σαν να μεταφέρεσαι σε κάποιον λόφο της Τοσκάνης ατενίζοντας την εξαίσια ομορφιά της!

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2021

Αξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Φιλέτο μοσχάρι, μανιτάρια, σάλτσα κονιάκ.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,