Logo
60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
25 Φεβ 2019

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

Όταν αρχίσει το υψόμετρο να αυξάνεται αισθητά και η θερμοκρασία να μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα, είναι ένδειξη πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για το γραφικό Μέτσοβο. Η έλευση στο κατώγι Αβέρωφ και το πέρασμα στο κατώφλι του όμως, σηματοδοτεί τον πραγματικό προορισμό. Το ορεσίβιο τοπίο κατακλύζει τη ματιά, ενώ η αφθονία του οξυγόνου ανανεώνει κάθε ανάσα. Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του φημισμένου οινοποιείου και ξενώνα, τιμούμε το έργο του με το ανάλογο αφιέρωμα.

 

 

Ο φιλόξενος προαύλιος χώρος του συγκροτήματος / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Οινοποιείο & Ξενοδοχείο

 

Οινοποιείο και ξενοδοχείο ή ξενοδοχείο και οινοποιείο; Με εργαλείο την αρχιτεκτονική που εναρμονίζει και τις δύο χρήσεις στον ίδιο χώρο, συνυπάρχουν πετυχημένα οινοποιείο και ξενοδοχείο και τούμπαλιν. Το εγχείρημα ενσωματώνει εξαιρετικά και τα δύο χωρίς αστοχίες, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη. Το σημερινό κατώγι αναπτύσσεται πλέον σε επίπεδα, με καλοσχεδιασμένες διαδρομές και ενοποιημένα κτίσματα, που δημιουργούν την αίσθηση της περιπλάνησης. Παράδοση, θερμή φιλοξενία και οινική κουλτούρα, αποτελούν το τρίπτυχο της υπόστασής του.

Η προσέγγιση στην ενσωμάτωση δύο ξεχωριστών λειτουργιών σε μία, εκείνων της φιλοξενίας και της οινοποίησης, αξίζει ειδικής μνείας. Αν δε, ληφθεί υπόψη πως εν τοις πράγμασι ο χώρος ως έκταση ήταν δεδομένος, η πρόκληση είναι εμφανής. Με τους κατάλληλους χειρισμούς όμως, αλλά και έξυπνο σχεδιασμό, ο συγκερασμός τους είναι αναμφίβολα επιτυχής. Με αυτόν τον τρόπο, η μία χρήση συμπληρώνεται από την άλλη, σμίγοντας τες ουσιαστικά και επιχειρώντας έτσι έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους.

 

 

Αυθεντική υλικότητα / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Τα εμβληματικά κελάρια

 

Οι ευχάριστες εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ στο κατώγι, με τα υπόγεια κελάρια του να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η περιήγηση στις υπόγειες διαδρομές των κελαριών έχει το χαρακτήρα μυσταγωγικής εμπειρίας και μύησης στον κόσμο του κρασιού. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το όραμα Αβέρωφ για το κρασί και την ιστορία του κτήματος στην πορεία του χρόνου. Μέσα από ένα όμορφα διαμορφωμένο μονοπάτι, μπορεί κανείς να περπατήσει στους χώρους που το κρασί αναπαύεται στα βαρέλια για να ωριμάσει και να απολαύσει το σκηνογραφικό σχεδιασμό. Το κατώγι χωρίς να λησμονεί τις ρίζες του, τολμά να εξελίσσεται δυναμικά, χωρίς να επαναπαύεται στην πλούσια κληρονομιά του.

Μέσα από αυτή την όμορφη διαδρομή, ανάμεικτα ευχάριστα αισθήματα προκαλούνται. Ο επισκέπτης πληροφορείται με αμεσότητα, αλλά νιώθει και τη γοητεία που του ασκείται παράλληλα. Έτσι, ταυτίζεται με το κλίμα που δημιουργείται, αλλάζει εικόνες αποκτώντας νεότερες και ζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Όταν δε, στο κλείσιμο της διασκεδαστικής αυτής ξενάγησης, γεύεται τα εξαίρετα κρασιά του κτήματος, μπορεί να επιστρέψει ακούραστα στο δωμάτιο του ευτυχισμένος, συνεχίζοντας το κρασί του.

 

 

Λεπτομέρεια σκαλιστού βαρελιού / Φωτογραφία: winetaster.gr 

 

 

 

Κρασί και Παράδοση

 

Οι πρώτες φυτεύσεις γαλλικών κλημάτων πραγματοποιούνται από τον Ευάγγελο Αβέρωφ στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε δύσβατους αμπελώνες, με έντονη μορφολογία και το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, θα γεννηθούν τα μελλοντικά κρασιά. Τα κρεμασμένα αμπέλια στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτέλεσαν τη μαγιά για το οινοποιείο του μέλλοντος. Από τότε πολλά άλλαξαν, πάντα με σεβασμό στην παρακαταθήκη Αβέρωφ, με στόχο τη συνέχεια του οράματός του. Το κατώγι από τότε αναπτύχθηκε σε σύγχρονο οινοποιείο, παράγοντας σημαντικά κρασιά υψηλού επιπέδου, δικαιώνοντας τις προσπάθειες του ιδρυτή του. Αξίζει να αναφερθούμε στην πληρέστατη συλλογή ετικετών κρασιού που διατίθενται, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων, τηρώντας υψηλά πρότυπα ποιότητας.

Η επίσκεψη στο κατώγι αποτελεί αναμφίβολα αναζωογονητική εμπειρία. Το ενδιαφέρον ανανεώνεται διαρκώς, με καλαίσθητες προτάσεις που σέβονται το τοπίο και τοποθετούν το κρασί στο επίκεντρο. Η τοπική αρχιτεκτονική αγκαλιάζει με συνέπεια την οινοποιητική δραστηριότητα, δημιουργώντας έναν αυθεντικό οινοτουριστικό προορισμό. Καθαρός αέρας, καταπράσινο τοπίο που ξεκουράζει το βλέμμα και εμπνευσμένη γαστρονομία, υπόσχονται ένα ταξίδι που θα θυμάστε για καιρό. Τολμήστε το!

 

 

Το περιορισμένης κυκλοφορίας “Φλογερό” / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,