Logo
CUVEE 589 LIMITED EDITION
1 Φεβ 2019

CUVEE 589 LIMITED EDITION

Post by Δημήτρης Βίγλης

Όταν η Νάουσα συνάντησε τη Νεμέα σε ένα κρασί.

 

589 χιλιόμετρα δεν είναι αρκετά για να χωρίσουν δύο οινικούς κόσμους όταν υπάρχει κοινό όραμα και θέληση. Αυτή είναι η μετρική απόσταση που χωρίζει τη Νάουσα από τη Νεμέα και ενώνει το πάθος των κτημάτων Χρυσοχόου και Παλυβού. Μια εξαιρετική ιδέα υπήρξε αρκετή για μια ιδιαίτερη σύμπραξη και τη γέννηση ενός μοναδικού κρασιού προερχόμενου από τη συνεργασία των δύο παραγωγών.

Δύο κόσμοι – ένα κρασί. Αυτό είναι το Cuvee 589: χαρμάνι ιδεών και πρωτοβουλιών. Οι δύο καταξιωμένες ποικιλίες του ξινόμαυρου και του αγιωργίτικου υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια και αγκαλιάζονται σε ένα ποιοτικό σύνολο. Χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει στο σπάνιο χαρμάνι η κάθε ποικιλία, περνάει εύστοχα το μήνυμα πως το ζητούμενο είναι να κερδίσει το ίδιο το κρασί.

 

Cuvee 589: Ένα κρασί ιδιαιτέρως συμβολικό, μια οινική μεταφορά που υποδηλώνει σαφώς πως όταν δίνουμε τα χέρια ο δρόμος ανοίγει για κάθε επιτυχία. Για το ελληνικό κρασί η κατεύθυνση αυτή αποτελεί μονόδρομο.

 

Μέσα από την εμπνευσμένη αυτή κίνηση αναδεικνύεται το αληθινό πνεύμα πολιτισμού που πρεσβεύει ο χώρος του κρασιού. Ένας κλάδος που προτείνει έμπρακτα τη συνέργεια αντί του στείρου ανταγωνισμού είναι σίγουρο πως έχει πολλά να προσφέρει. Συνάμα έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα συνοινοποίησης ποικιλιών με θαυμάσιο αποτέλεσμα, γεγονός που προσφέρει στον ευρύτερο προβληματισμό περί των στενών ορίων για ανάμειξη ποικιλιών. Με το cuvee να βρίσκεται πλέον στη δεύτερη του έκδοση, σας προσφέρουμε την εξελιγμένη εκδοχή του πρώτου και αυθεντικού σε μια συλλεκτική γευσιγνωσία.

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Διαυγής όψη ρουμπινί χρώματος με γκρενά ανταύγειες.

Καθαρή μύτη, έντονη και πολυεπίπεδη με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων όπως βύσσινου και μύρτιλλου, μαγειρεμένη φράουλα, μαύρη ελιά, άνθη βιολέτας, bresaola και μανιτάρι porcini. Εξελισσόμενη.

Στόμα ξηρό, γεμάτο, υψηλής οξύτητας, με έντονες και νεαρές ακόμα τανίνες. Κι εδώ συναντάμε ώριμα κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και βύσσινο, αποξηραμένα βότανα, άνθη βιολέτας και νωπά φύλλα. Επίμονο και τανικό τελείωμα. Κρασί πληθωρικό, με στιβαρή δομή και δυναμικές τανίνες που υπόσχονται αντοχή στο χρόνο και περαιτέρω εξέλιξη. Κρατήστε το τουλάχιστον 5 – 8 χρόνια ακόμη. Συστήνεται αερισμός σε καράφα.

Κατά τη δοκιμή, παρατηρούμε με μεγάλο ενδιαφέρον πώς λειτουργεί η ανάμειξη των δύο ποικιλιών ώστε να συμπληρώνει τεχνικά η μία την άλλη. Είναι προφανής η επίτευξη πολυπλοκότητας που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει και τις δύο ποικιλίες, ακόμη πιο σημαντικά όμως είναι τα οφέλη στη δομή. Εδώ, ο φίνος και λεπτεπίλεπτος γενικά κορμός του ξινόμαυρου επενδύεται με τη πληθωρικότητα του αγιωργίτικου ώστε να ενισχύεται φανερά ο πλούτος και η ένταση στο στόμα κυρίως. Έτσι έχουμε μια πιο εναρμονισμένη συνέχεια από τη μύτη στο στόμα, πιο συνεπής, με τις αρχικές προσδοκίες να ακολουθούν ως το τέλος σε ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο.

 

Χρόνος δοκικής: 02/2019

Αξιολόγηση: 90/100

 

PAIRING

Ψητό μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα από αγριομανίταρα.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,