Logo
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ WINETASTER.GR
14 Δεκ 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ WINETASTER.GR

Post by Δημήτρης Βίγλης

Οι γιορτές πλησιάζουν, η διάθεση όλων μας αλλάζει, σχέδια καταστρώνονται και οι προετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς. Η θέρμη των εορτών μας ωθεί να μυηθούμε στο τελετουργικό των ημερών που σκοπό έχει τη συνεύρεση μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το έθιμο να συναντιόμαστε γύρω από ένα τραπέζι είναι συνυφασμένο με κάθε πνεύμα γιορτής, αποτελεί κάθε φορά μια μαγειρική πρόκληση αλλά τελικά είναι αυτό που μας ενώνει.

Στο άκουσμα «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» ίσως η πρώτη σκέψη μας να αφορά μαγειρική, αλλά αν υποθέσουμε πως η παράδοση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να αναρωτηθούμε εγκαίρως για τις οινικές μας επιλογές. Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε πως το κρασί δε συνοδεύει απλώς το φαγητό μας, αλλά το συμπληρώνει και το αναδεικνύει ή αντίθετα το υποτιμά.

 

Το καλύτερο φαγητό χωρίς συνοδεία κρασιού, θα υπολείπεται πάντα ως εμπειρία, σε σύγκριση ακόμα και με ένα ατημέλητο πιάτο φαγητού που συνοδεύεται όμως από ένα αξιοπρεπές κρασί.

 

Αν ενδιαφερόμαστε συνεπώς να ζήσουμε εμείς και οι καλεσμένοι μας μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε ένα ισορροπημένο γεύμα, καλό θα ήταν να σκεφθούμε ποιο θα είναι το κρασί ή τα κρασιά που θα συνοδέψουν το γεύμα μας. Όσοι από εσάς επιλέξετε να περάσετε τις γιορτές εκτός σπιτιού, εμπιστευτείτε τις επιλογές ενός οινοχόου, χωρίς φόβο και πάθος και δε θα χάσετε. Για όλους εσάς που θα επιλέξετε τη σπιτική θαλπωρή και αναλάβετε τη φροντίδα του τραπεζιού, ο winetaster προτείνει συνδυασμούς φαγητού – κρασιού για το μενού των Χριστουγέννων και γεμίζει τα ποτήρια σας με εκλεκτό κρασί που ταιριάζει με τις δημιουργίες των ημερών.

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Ρολό γαλοπούλας με γέμιση

Μια από τις κλασικές συνταγές και ιδιαιτέρως απαιτητικές στους χρόνους ψησίματος. Ταιριάζουμε λευκά κρασιά με ήπια αρωματική ένταση αλλά πληθωρικό σώμα, με χαρακτηριστικά ωρίμασης του κρασιού σε βαρέλι που δένουν με τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά της γέμισης.

Pairing

Λυραράκης Βιδιανό Ιππόδρομος Π.Γ.Ε Κρήτη

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο Π.Γ.Ε Δράμα

Παπαγιαννάκος Σαββατιανό από βαρέλι Π.Γ.Ε Μαρκόπουλο

 

 

Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και πετιμέζι

Ένα πιάτο με κυνήγι που διακρίνεται για τον πλούτο του, είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Το φίνο κρέας μαρινάρεται αποβραδίς σε κρασί, μπαχαρικά και βότανα και μαγειρεύεται αργά μαζί με τη μαρινάδα του. Για το αγαπημένο αυτό πιάτο επιλέγουμε ερυθρά κρασιά εξελιγμένα, με βάθος, πολυπλοκότητα και μελωμένες γεύσεις.

Pairing

Chateau Porto Carras 2008 Π.Ο.Π Πλαγιές Μελίτωνα

Κτήμα Νέμειον reserve 2008 Αγιωργίτικο Π.Ο.Π Νεμέα

1879 Boutari Legacy 2007 Ξινόμαυρο Π.Ο.Π Νάουσα

 

 

 Χρωματιστά, ειρηνικά, νόστιμα Χριστούγεννα / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Χοιρινό φρικασέ με σέλερι και αρωματικά χόρτα

Το χοιρινό το συναντάμε σε πολλές παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές ανά τη χώρα, μαγειρεύεται με διάφορες παραλλαγές ή ψήνεται στο φούρνο. Για την εκδοχή που προτείνουμε επιλέγουμε λευκά κρασιά με δομή στα οποία κυριαρχούν το φυτικό και ανθικό στοιχείο ενώ ταυτόχρονα διακρίνονται για την κομψότητά τους.

Pairing

Kτήμα Γεροβασιλείου Sauvignon Blanc Fume Π.Γ.Ε Επανομή

Κτήμα Τσέλεπου Blanc de Gris Μοσχοφίλερο Π.Γ.Ε Αρκαδία

Kτήμα Πόρτο Καρράς Μαλαγουζιά Π.Γ.Ε Χαλκιδική

 

 

Κότσι αρνιού στη γάστρα, με σάλτσα τομάτας, δάφνη και ελιές

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένους τους λάτρεις του αρνιού σε ένα πιάτο που θα μπορούσαν να ευχαριστηθούν πολλοί. Επιλέγουμε ερυθρά κρασιά έντονα, με ρούστικο χαρακτήρα που αγκαλιάζουν αρωματικά και γευστικά το αρνί, με υψηλή οξύτητα και φυτικά χαρακτηριστικά για να εναρμονιστούν με την αρωματική σάλτσα τομάτας.

Pairing

Κτήμα Φουντή Ξινόμαυρο Π.Ο.Π Νάουσα 

Ντούγκος Ραψάνη Old vines  Π.Ο.Π Ραψάνη

(Ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,