Logo
ΣΗΤΕΙΑ OIKONOMOY 2004: Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
12 Οκτ 2022

ΣΗΤΕΙΑ OIKONOMOY 2004: Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Είναι το κτήμα Οικονόμου το ελληνικό Chateau Rayas;

 

Ο μύθος λέει, πως τις φωτισμένες νύχτες από βροχή αστέρων, όταν η νύχτα γίνεται μέρα στη μακρινή Σητεία, ένας πανέμορφος μονόκερος εμφανίζεται για να συνομιλήσει με τον φαντασμαγορικό ουρανό που πάλλεται από ζωή! Ελάχιστοι τον έχουν δει, πολλοί όμως τραγούδησαν το έπος του! Όσο αυτό το φαινόμενο διαρκεί, το σπάνιο άτι αφήνει ένα πολύτιμο κρασί στη θέση που εμφανίστηκε κι έπειτα χάνεται. Η παρουσία του σβήνει με το πρώτο φως της μέρας, όταν και το τελευταίο αστέρι έχει ξεθωριάσει και ο θόρυβος της μέρας μαίνεται. Όμως τότε, απομένει το κρασί εκείνο, με την αφιέρωση “Οικονόμου”, ελάχιστο και βαρύτιμο να συμβολίζει εκείνο το σύντομο πέρασμα.

Παραμυθένια κρασιά εγείρουν τη φαντασία μας. Μα αυτό το κτήμα, στο άκουσμά του και μόνο, μοιάζει να πλανιέται σε μια ονειρεμένη διάσταση, σε ένα εξωπραγματικά ιδανικό επέκεινα, που ο νους αδυνατεί να συλλάβει. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες παραγωγοί! Εκείνοι δηλαδή που εμπνέουν σιωπηλά, που φαίνεται να αγνοούν τον ίδιο τον θρύλο τους, γιατί η πραγματική ανωτερότητα συνοδεύεται από σπάνια ταπεινοφροσύνη. 

 

 

 

Ο στοχαστικός οινοποιός 

 

Κανείς δεν γνωρίζει τι είναι πιο πιθανό: να επισκεφτεί κανείς τη σελήνη ή να δοκιμάσει Οικονόμου; Ίσως γιατί ο ιδιαίτερος αυτός οινοποιός κατάφερε κι έκλεισε την ίδια τη σελήνη μέσα στις μοναδικές του φιάλες! Πόσοι να πρωτοδοκιμάσουν, μιας και τα μετρημένα κρασιά του δεν ακολουθούν ποτέ μια ροή κυκλοφορίας στην αγορά βάσει χρονιάς, όπως των άλλων παραγωγών. Ο χρόνος αποκτά κι άλλη διάσταση κατά τον στοχαστικό Οικονόμου, που μόνο όποτε εκείνος κρίνει πως τα κρασιά του βρίσκονται στο σημείο ακμής τους, μόνο τότε τα αποκαλύπτει στην αγορά! Αμέσως μετά, εξαφανίζονται.

Μαζί με τα πολύτιμα κρασιά του, αποσείρεται κι ο ίδιος ο δημιουργός τους. Σιγεί πριν και αφού κυκλοφορήσει τις δημιουργίες του. Μιλά μόνο μέσα από αυτές. Τα λέει όλα έτσι. Δεν προωθεί ποτέ τη δουλειά του, δεν εκθέτει και δεν εκτίθεται. Μια στωική μορφή, με παροιμιώδη λιτότητα, που φέρνει στο μυαλό τον θρυλικό Reynaud του εξωτικού Chateau Rayas! Ποτέ, κανείς οινογράφος δεν του πήρε λέξη. Πάντα άπραγοι έφευγαν από τα ιερά εδάφη που στοίχειωναν από τη διάφανη φιγούρα του εκκεντρικού Reynaud. Οι πρακτικές τους, μοιάζουν κι αυτές.

 

 

Οινικός θρύλος / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Το θρυλικό λιάτικο 2004

 

Ωχρό γκρενά το χρώμα. Μύτη αρχειακή, επική. Ασυγκράτητης έντασης ποτ πουρί μαζί με ευκάλυπτο, πολυτελές δέρμα που θυμίζει λονδρέζικα crockett & jones, φύλλα τσαγιού, μέλι και φίνα οξείδωση που επιδοτεί με αμύγδαλο και καφέ. Αποξηραμένες φράουλες και μαρμελάδα σταφύλι, νωπά φύλλα και μπόλικο ιώδιο, καθηλώνουν. Στο στόμα συνεχίζεται η γιορτή. Μέτριος όγκος και αλκοόλη, πιο τονισμένη οξύτητα (μέτρια+). Όλα άψογα χωνεμένα, αλληλοσυμπληρώνονται με απόλυτη ισορροπία. Γεύσεις γλυκών μπαχαρικών, αρωματικού ιβίσκου και νωπής γης, συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Η ζωϊκή διάσταση ακόμη πιο τονισμένη εδώ, συνομιλεί με τα κόκκινα φρούτα της μύτης. Εντυπωσιακό γήινο κλείσιμο μακράς επίγευσης, που ανανεώνεται σε συνεχείς κυματισμούς που καταπνίγουν κάθε αντίσταση.

Μνημειώδες λιάτικο που κτίζει πρότυπα. Ο Οικονόμου επιβάλλεται με στόμφο, δεν είναι οινοποιός της σειράς. Στις εγκεφαλικές του σπείρες στροβιλίζονται ιδέες με καταιγιστικό ρυθμό, ασύλληπτες για τη μέση ελληνική πραγματικότητα. Είναι αδύνατον να προσεγγιστεί με τα πεπραγμένα ο Οικονόμου. Χρειάζονται άλλα, μεγαλύτερα όπλα για να τον αντιμετωπίσουν. Σαν να μη τον χωρά η ίδια του η χώρα! Το κρασί αυτό είναι μεγάλο. Λέξη βαριά. Αυτό που ξεπερνά καθετί προηγούμενο είναι η διαλεγμένη συγκυρία που αποφασίζει να τερματίσει την αναμονή και να εμφιαλώσει. Η ώρα και η στιγμή που κατεβάζει το σφυρί του πάνω στην έδρα. Με ουρανίσκο που ταιριάζει σε 3 αστέρια Michelin κι ένστικτο που θα ζήλευε και ο πιο αδέκαστος δικαστής, ο ευφυής αυτός εικαστικός του κρασιού δεν αστοχεί. Αν ξεκλέψετε ακόμα και μία μόλις φιάλη από την κάβα των αγγέλων, μην την λυπηθείτε. Απωματίστε και κρατήστε το φελλό για φυλαχτό. Μαζί με μια bolognese με αρνίσιο κιμά θα αισθανθείτε για λίγα λεπτά έστω, αθάνατος! (94+/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,