Logo
ΓΑΒΑΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2014
25 Σεπ 2019

ΓΑΒΑΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2014

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μια Σαντορίνη βαφτισμένη στο γαλάζιο του Αιγαίου!

 

Αν ακολουθήσεις τη θάλασσα πού φθάνεις; Αν πάλι δεν την ακολουθήσεις, τι χάνεις; Αν δεν πιστέψεις στο ταξίδι, χάνει το νόημα της και η θάλασσα. Η ίδια θάλασσα που μοιάζει να γεννά το πολύτιμο και διάσημο κρασί της Σαντορίνης. Από αυτό το χρώμα -που στην Ελλάδα αντικρίζει κανείς με το που σηκώσει το βλέμμα- εμπνέεται το οινοποιείο Γαβαλά. Το γραφικό οινοποιείο του Μεγαλοχωρίου διαθέτει ψυχή και τα δημιουργήματά του αποτελούν προέκταση της αυθεντικότητας που το χαρακτηρίζει. Έτσι, η Σαντορίνη τους φιλοξενείται στην πιο περίτεχνα φιλοτεχνημένη φιάλη που υποδέχθηκε ποτέ ασύρτικο. Και πως αλλιώς, αφού η γαλαζοαίματη ποικιλία των λευκών μας ποικιλιών δεν θα συμβιβαζόταν με κάτι λιγότερο εντυπωσιακό και ταιριαστό. Αυτό όμως που μετρά σε τελική ανάλυση είναι το περιεχόμενο.

Επιλέξαμε μια ώριμη φιάλη, ηλικίας πέντε ετών, για να προσπεράσουμε το νεανικό χαρακτήρα ενός ασύρτικου δεξαμενής και να εξετάσουμε καλύτερα πως «γράφει» ο χρόνος πάνω στη δουλειά του Γαβαλά. Είναι αλήθεια πως μας εξέπληξε ευχάριστα στην μορφή αυτή, καθώς αποκάλυψε έναν διαφορετικό εαυτό όπως ήταν αναμενόμενο. Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε στην εξελιγμένη εκδοχή ενός “αθόρυβου” ασύρτικου, πλην όμως ιδιαζόντως γοητευτικού.

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Διαυγές βαθύ χρυσό χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Μύτη έντονη, πολυεπίπεδη, με αρώματα από ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου, μαρμελάδας πορτοκαλιού και γλυκού του κουταλιού κυδώνι. Έντονα ορυκτή, με εναλλαγές βενζίνης και μπαρουτιού, αλλά και πικάντικη με νύξεις λευκού πιπεριού. Βοτανικό φόντο με περάσματα χαμομηλιού. Στόμα ξηρό, μετρίου όγκου, με τονισμένη οξύτητα, δεμένο και εξελιγμένο. Μέτριας έντασης με πυκνό υπερώριμο φρούτο. Διακρίνονται γεύσεις από μαρμελάδες εσπεριδοειδών, σιροπιαστού γλυκολέμονου, μελωμένου κυδωνιού και νεραντζιού, μελιού και ορυκτές νύξεις κιμωλίας και βενζίνης. Επίμονο τελείωμα διαρκείας που κατακλύζεται ευχάριστα από γεύση γλυκού του κουταλιού περγαμόντου.

Ένα ώριμο στυλ ασύρτικου, στρογγυλό και με όψιμο φρούτο. Έχει εξελιχθεί όμορφα στο χρόνο, με τα προϊόντα αυτής της εξέλιξης να του ταιριάζουν, καταλήγοντας σε ένα μεστό κρασί, χωρίς αστοχίες και χωρίς να χάνει έδαφος σε θέματα ισορροπίας. Πίνεται τώρα.

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2019

Αξιολόγηση: 91+/100

 

PAIRING

Χοιρινό κυδωνάτο με σάλτσα πορτοκαλιού.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,